Najave

Zelene vijesti

Štete od puževaPuževi golaći važni su štetnici, koji se mogu pronaći u svakom povrtnjaku i okućnici. Najveće štete pričinjavaju ishranom na plodovima i sočnim mladim listovima, mada se u praski dešava da sliste i čitave gredice tek izniknulih mahuna, tikvica, krastavca i raznih presadnica.

Opširnije...

 

Jakovina: Oni koji duguju državi poticaje ne mogu dobivati

NOVI SAD - Dio hrvatskih seljaka još nije primio poticaje kako im je to obećao hrvatski ministar poljoprivrede u vrijeme prosvjeda, pa oni najavljuju nove. Ima li za to razloga te kada će poticaji biti i isplaćeni, na subotnjem otvaranju Novosadskog poljoprivrednog sajma upitali smo ministra Tihomira Jakovinu.

- Trebali bismo precizirati što to nije ispoštovano i na koji način. Prvi put je u povijesti Republike Hrvatske, tri mjeseca prije roka, isplaćeno je više od milijardu kuna poljoprivrednih poticaja.

Na žalost, jedan je dio korisnika poticaja od 95.000 podnesenih zahtjeva, približno 8.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kojima poticaji nisu isplaćeni, imao velike obveze, odnosno porezna dugovanja prema državi, kaže Jakovina.

Opširnije...

Za eko-hranu turisti spremni izdvojiti i 20 posto više novca

Europi ne možemo konkurirati količinama hrane, ali možemo njezinom raznovrsnošću, autohtonim proizvodima i specifičnim jelima, naravno uz uvjet da se u proizvodnju i ponudu hrane uvede red, što smo kao turistička država odavno trebali napraviti. Nismo sigurni ni je li proizvoðači hrane, ali i turizam u cjelini, prepoznaju priliku koja im se pruža u mogućnostima ekološke proizvodnje.

Hrvatska ima nezagaðeno tlo, glavni uvjet ekološke poljoprivrede, svjetskog i europskog trenda. Skupina znanstvenika porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam istaknula je tijekom nedavnog Kongresa ruralnog turizma da bi Hrvatska mogla postati prepoznatljiva kao ekološka oaza s golemom površinom nezagaðenog zemljišta koje se, meðutim, nedovoljno koristi za ekološku proizvodnju hrane. Iako gosti sve više paze na to što jedu i ponuðenoj hrani pristupaju sve zahtjevnije, pa su specijaliteti od ekološki proizvedenih namirnica postali atrakcija i prigoda za dobru zaradu, ovdje to još nije dovoljno prepoznato. čak i u Istri, najrazvijenijoj turističkoj regiji, s najviše registriranih agroturističkih gospodarstava.

Opširnije...

Savez seljaka izbacio mljekare

Hrvatski seljački savez je u sporu hrvatskih mljekara i nadležnog ministarstva stao na stranu državne institucije navodeći da ne podržava najavljene prosvjede

DONJI MIHOLJAC - Samo razgovor s premijerom Ivom Sanaderom i njegova odluka o smjeni ministra poljoprivrede Božidara Pankretića i njegovih ljudi u Ministarstvu mogu zaustaviti prosvjede hrvatskih mljekara najavljene za srijedu - poručio je Ivica Miketek, predsjednik Udruge mljekara Osečko-baranjske županije, nakon što su ga zajedno s njegovim istomišljenicima izbacili s konferencije za novinare Hrvatskog seljačkog saveza kojoj je prisustvovao i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Krešimir Kuterovac.

- I mi smo seljaci, zašto i mi ne možemo sudjelovati na konferenciji za novinare našeg ministarstva - prosvjedovalo je desetak mljekara nakon što ih je potpredsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Stjepan Živković zamolio da napuste prostorije.

Opširnije...

Povećati površine pod ekološkom proizvodnjom

VUKOVAR - Pod ekološkom proizvodnjom trenutno je u Hrvatskoj 0,92 posto obradivih poljoprivrednih površina. Budući da ima još mnogo prostora za razvoj, cilj nam je povećati površine pod ekološkom proizvodnjom i do 2015. godine doseći bar 5 posto od ukupnih površina. Izjavio je to, izmeðu ostalog, Tomislav Petrović, načelnik Odjela ekološke i integrirane poljoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede,ribarstva i ruralnog razvoja, otvarajući 2. meðunarodni znanstveno-stručni skup "Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša", koji se u organizaciji Agroglasa - dvotjednika za poljoprivredu, proizvodnju hrane, selo i ljubitelje životinja - održava do 6. lipnja u Vukovaru. Petrović je na skupu najavio i skoro donošenje zakona o integriranoj proizvodnji, koji dozvoljava ograničenu uporabu kemijskih sredstava, a prema kojem će se, kako se procjenjuje, okrenuti veći broj konvencionalnih proizvoðača. Petrović je uputio pohvale uredništvu Agroglasa jer redovito prati i izvještava o radu i aktivnostima Ministarstva poljoprivrede.

Opširnije...

Poljoprivrednici će morati brinuti o zaštiti okoliša

Nakon ulaska u Europsku uniju i hrvatski poljoprivrednici morat će se pridržavati zakonskih obveza kojima se od njih traži da skrbe o zaštiti prirode i okoliša, istaknuto je na seminaru održanom u srijedu u sklopu programa Cards pod nazivom »Jačanje kapaciteta za primjenu EU zakonodavstva o zaštiti prirode i okoliša u poljoprivredi«. Projekt se provodi od sredine 2007., završit će potkraj ovog mjeseca, a cilj mu je pomoći Hrvatskoj da uskladi poljoprivrednu praksu sa zahtjevima europskog zakonodavstva.

Poljoprivreda je, uz energetiku i transport, jadan od sektora koji najviše utječe na prirodu i okoliš, kazao je voditelj projekta Davor Percan. Meðutim, mjere koje bi trebale regulirati i ograničiti negativan utjecaj poljoprivrede na okoliš rijetko se primjenjuju u praksi, a hrvatski zakoni još nisu usklaðeni s odgovarajućom regulativom. Stoga je nužno, kazao je Percan, raditi na usklaðivanju poljoprivrednog sektora s tim propisima, jer će njihovo poštivanje biti uvjet za ostvarivanje prava na poljoprivredne poticaje.

Opširnije...

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish