Najave

Mehanizacija

Kriza u poljoprivredi prepolovila prodaju poljodjelske mehanizacije

Osječka ljevaonica željeza i tvornica strojeva d.d. Osijek (OLT), tvrtka sa 135 uposlenika i godišnjim prihodom nešto višim od 30 milijuna kuna, nakon što ju je početkom ove godine u većinsko vlasništvo preuzeo Osimpex Osijek, ponovno je posljednjih mjeseci ušla u razdoblje s naglašenim teškoćama u poslovanju.
I premda su do sada na vrijeme isplaćene sve plaće uposlenicima, o mogućem otpuštanju dijela zaposlenika, prema nekima, u prvu ruku njih 23, posljednjih dana ozbiljno se nagaða.

- Najveća teškoće u poslovanju OLT-a predstavlja već osmi mjesec zaredom snažan pad prodaje gotovih proizvoda, prije svega poljodjelske mehanizacije - veli nam Marin Pajić, pomoćnik direktora za gospodarske djelatnosti Osimpexa.

Opširnije...

 

Županjski kombajni za rusko tržište

Tvornica Same Deutz Fahr uspjela se probiti i na tržište Rusije. Naime, za predstojeću žetvu s ruskim poslovnim partnerom ugovorena je isporuka odreðenog broja višenamjenskih kombajna, što je, nadaju se u Same Deutz Fahru, početak druge i plodne suradnje.

"Tek u travnju su, umjesto u veljači ili ožujku, počele stizati narudžbe za ovogodišnju sezonu. S tradicionalnog tržišta Europske unije zatražen je velik broj kombajna s pripadajućom opremom, ali značajan dio proizvodnje bit će plasiran i u Rusiju, gdje smo do sada tek simbolično bili prisutni.

- Otvaranjem vrata toga tržišta vjerujem da, unatoč svim zbivanjima u svjetskom gospodarstvu, u pitanje neće biti doveden plan kojim je za ovu godinu predviðena proizvodnja 280-290 kombajna - ističe Damir Kobaš, direktor za proizvodnju u tvrtki Same Deutz Fahr Žetelice.

Opširnije...

Županja prerasta u svjetski centar proizvodnje kombajna

traktordeutzU županjskoj tvornici Poljoprivrednih strojeva i ureðaja iz sastava Same Deutz-Fahra, za sezonu koja je ovih dana počela, planirana je proizvodnja oko 270 višenamjenskih kombajna "Topliner", što je u odnosu prema prethodnom razdoblju povećanje za više od 20 posto. Kao i prošle godine, oni će biti isporučeni diljem Europe unaprijed poznatim kupcima, tako da ni jedan od tih univerzalnih strojeva neće ostati na zalihama.  Riječ je o novom suvremenom pogonu nekadašnje Tvornice poljoprivrednih strojeva i ureðaja "Ðuro Ðaković" koju je u ožujku 2005. godine preuzela poznata talijanska grupacija Same Deutz-Fahr kako bi od njega, kontinuiranim ulaganjem u nove tehnologije i ljude, stvorila svjetski centar za proizvodnju kombajna. 

Opširnije...

U prvom kvartalu povećali prodaju traktora za gotovo 50 posto

Tvrtka STEP CO, generalni distributer poljoprivrednih strojeva austrijskog Steyera i američkog Casea za Hrvatsku, danas je u Vukovini kod Velike Gorice otvorila novi poslovni prostor na 12 tisuća četvornih metara.

Prostor su novinarima Lidera predstavili vlasnik i direktor tvrtke Nenad Stepanić i njegova supruga Dragana Svalina Stepanić, voditeljica marketinga. Inače, svojevrsni kuriozitet ove tvrtke je da je u prvom kvartalu ove godine, kada pada prodaja automobila, povećala prodaju traktora za 50, što je za čak 47,6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Osim što poljoprivrednici imaju mogućnost povrata i do 40 posto kapitalnih ulaganja od strane države, što je svakako utjecalo na porast prodaje traktora, Nenad Stepanić ističe i orijentaciju tvrtke na europski standard pružanja usluge kupcima.

Opširnije...

Obiteljska gospodarstva razmjenjuju strojeve

polj.strojeviPOŽEGA - Kako bi obiteljskim gospodarstvima smanjili troškove proizvodnje, u Poljoprivredno-savjetodavnoj službi Požeško-slavonske županije razmišljaju o mogućnosti osnivanja udruge mehanizacijskog prstena. “Zapravo nastojimo ići stopama Europske unije, koja odavno koristi takav oblik udruživanja. Riječ je o interesnim udrugama koje omogućuju bolju iskorištenost mehanizacije. Kod nas su obiteljska gospodarstva premehanizirana, što je veliko financijsko opterećenje.

Opširnije...

Traktore će prodavati u autosalonu s mercedesima

Dok svjetska kriza urušava poslove autoindustrije, pa tako pad prodaje automobila u Hrvatskoj u prva tri mjeseca iznosi nešto više od 40 posto, procvat na našem tržištu doživljava prodaja – traktora.

Takvo je barem iskustvo Nenada i Dragane Stepanić iz tvrtke Step Co. supruga koji zadovoljno trljaju ruke jer su u prvom kvartalu prodali pedesetak tih četverokotača, odnosno čak 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. A prodaja će, vjeruju, biti još i bolja jer će se njihovi steyeri i case uskoro na oku kupcima naći u autosalonima, uz bok mercedesu, hyundaiju, škodi, peugeotu...

Opširnije...

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish