Najave

Agroturizam

Milijun kuna više od spavanja u sijenu

Istarski agroturizam ne osjeća krizu - tijekom prvih sedam mjeseci tamošnjih 360 agroturističkih gospodarstava s 3000 kreveta posjetilo je 12 posto više gostiju nego godinu prije, a istodobno je ostvareno i 12 posto više noćenja. »Do kraja godine zarada od tog segmenta turističkog posla narast će s lanjskih 5,1 milijun kuna na 6,2 milijuna kuna«, procjenjuje Robert Baćac, direktor Ruralisa, konzorcija agroturizma i ruralnog turizma Istre.

Unutrašnjost Istre premrežena je uglavnom kvalitetnim agroturističkim gospodarstvima. Sada već uspješna agroturistička priča počinje 1996., i to isključivo naporom istarskog turističkog i političkog vodstva koje se kod bankara izborilo za kreditiranje agroturizma u unutrašnjosti. Podsjećamo da su u to vrijeme krediti bili skupi i gotovo nedostupni. Meðutim, u 13 godina istarski agroturizam postaje jak i poznat igrač na meðunarodnoj sceni. Istina, na samim počecima gosti su u takvim kućama boravili po dva tjedna, dok je sada prosjek šest ili sedam dana.

Opširnije...

 

Knjiga "Ruralni turizam"

Knjiga „Ruralni turizam“ je rijedak primjerak literature u Hrvatskoj koja se bavi analizom ruralnog turizma promatrajući ga iz aspekta nastanka, razvoja, marketinga te organizacije.

Potreba za proširenim izdanjem knjige „Ruralni turizam" javila se s novim spoznajama i iskustvima koja su nastala kontinuiranim istraživačkim radom na području ruralnog turizma i problematike ruralne sredine.

Osim novim teoretskim postavkama, ovo prošireno izdanje obogaćeno je novim oblikom smještaja unutar ruralne sredine (difuzni hotel),prijedlogom uvjeta za očuvanje ambijentalnosti, te prilogom dokumentacije za razvijanje ruralnog turizma na primjeru Istarske županije.

Opširnije...

Zbog sve većih suša na udaru će u Hrvatskoj biti turizam i poljoprivreda

UN-ov program za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj predstavio je izvješće o društvenom razvoju Hrvatske za 2008. godinu "Dobra klima za promjene: Klimatske promjene i njihove posljedice na društvo i gospodarstvo u Hrvatskoj". Više od 50 istraživača i suradnika doprinijelo je izradi ovog izvješća koje svjedoči da klima već uvelike odreðuje razvoj Hrvatske.

U njemu se navodi da će Hrvatska u godinama koje dolaze iskusiti sve više temperature i sve veće suše, a da će snijeg iščeznuti.

Na udaru će najviše biti turizam, poljoprivreda i ribarstvo, a obalni gradovi će biti ugroženi porastom razine mora, kaže se u izvješću.

Izvješće je predstavio stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj Yuri Afanasiev ističući kako 72 posto graðana Hrvatske smatra klimatske promjene vrlo ozbiljnim problemom. Pohvalnim je istaknuo iznimno visok postotak hrvatskih graðana koji bi bili voljni platiti dodatno za električnu energiju koja ne ispušta stakleničke plinove, i to veći od prosjeka EU (68 posto u Hrvatskoj prema 44 posto u zemljama EU).

Opširnije...

Prvi broj Agroturizma predstavljen u Virovitici

Na središnjoj pozornici 14. Meðunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, Viroexpo 2009. promoviran je prvi broj novog časopisa «Agroturizam» koji izlazi kao prilog «Agroglasa», dvotjednika za poljoprivredu, proizvodnju hrane, selo i ljubitelje životinja.

Izdavač «Agroturizma» je «Glas Slavonije d.d. iz Osijeka, glavna urednica Roberta Sorić, a urednik Virovitičanin u Osijeku, Damir Svoboda. Kao što mu i samo ime govori, «Agroturizam» će se baviti turizmom u unutrašnjosti, na kontinentu, na selu...

U prvom broju o kontinentalnom, ruralnom ili seoskom turizmu, piše ministar turizma Damir Bajs koji tvrdi da Hrvatska otvara mogućnost za održivi ruralni razvoj, koji se temelji na gospodarstvu, povijesti, kulturi, prirodnim bogatstvima ruralnih područja zemlje te regionalnoj raznolikosti.

Opširnije...

EKO SELA – primjeri naselja budućnosti

U Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije sredinom je prosinca 2008. održano zanimljivo predavanje o EKO selima - naseljima budućnosti. Predavanje je održao Kristijan Vojnić, inžinjer arheologije.

U svom izlaganju predavač nam je predstavio eko selo Sieben Linden, u prijevodu Sedam lipa, smješteno je na sjeveru Njemačke i spada u Svjetsku mrežu EKOSELA za EUROPU (GLOBAL ECOVILLAGE NETWORK-GEN). To je savez svjetskih ruralnih i urbanih prostora koji njeguju održivost u ekološkoj dimenziji, pravednost u socijalnoj dimenziji i raznolikost u kulturnoj ili duhovnoj dimenziji.

Sieben Linden je jedan od najpoznatijih centara u svijetu za gradnju kuća od balirane slame. Njemačka je legalizirala gradnju baliranom slamom, te je uvelike potiće. Kuće se u eko selu grade od slame, te se žbukaju mješavinom gline, pijeska, zemlje i vapna, pa time slama kao izvrstan izolator ostaje neprimjetno meðu slojevima žbuke. Krovovi kuća prekriveni su sunčanim ćelijama i kolektorima, koji njihovim stanovnicima osiguravaju struju i toplu vodu.Voda se u eko selu štedi na svakom koraku.

Opširnije...

Krov od trske privlači i turiste

Stara kuća koja i danas ima autentičan izgled izgraðena je prije 120 godina i predstavlja jednu od najstarijih kuća u Valpovštini

VALPOVO - Pažnju mještana Ulice Ivana Gundulića te prolaznika koje put nanese u ovaj dio Valpova privlači jedna od najstarijih kuća u Valpovštini, čiji je krov ovih dana prekriven trskom kao i prije 120 godina, pa u nizu urbanih kuća pogled na nju vraća u davne godine kada su gotovo sve kuće u Slavoniji bile prekrivene trskom. Za sačuvan autentičan izgled kuće s malim prozorima, trijemom, zidovima obijeljenim krečom te trskom na krovu, koja je dovezena iz bara blizu rijeke Drave, iz Vardarca u susjednoj Baranji, zaslužni su vlasnik kuće Zlatko Brezovec koji živi i radi u njemačkom gradu Münchenu, te Nenad Lang i Simo koji su kuću uredili.

Opširnije...

Salaš Ipša neotkrivena oaza seoskog turizma

čEMINAC - Biti zaposlen ne znači i biti posve sretan, zaključak je obiteljskih razmišljanja Ipšinih otprije nekoliko godina kada su kupili napušteni salaš i iz Meca se preselili u čeminac. Tako je ova četveročlana obitelj privučena poduzetničkom idejom o seoskom turizmu, a na prijedlog supruge i majke Andreje vidjela svoju budućnost, a ujedno od njenog do tada sigurnog posla u suvlasničkom knjigovodstvenom servisu sve je usmjereno na ovu investiciju. Podignuti hipotekarni kredit na 30 godina i dosadašnja višegodišnja ulaganja više od milijun kuna, te sada već lijepo ureðeni salaš motiv je koji Andreju ispunjava ostvarenjem želje od djetinjstva da živi u ovakvom okruženju.

Opširnije...

GORNJA STUBICA Održan 3. meðunarodni Festival folklora

{multithumb thumb_width=200 popup_type=none} Pjesma i ples uz narodne nošnje

Za KUD "češka obec" i FS "Srdečko" iz Bjelovara najveća je nagrada bila pljesak i vedra lica koja su se mogla vidjeti u publiciPramtaler Volkstanzgrupp iz austrijskog mjesta Andorfa oduševio je publiku izvedbom austrijskih narodnih plesovaAustrijanci su imali vrlo zabavan i dojmljiv nastup, pa ih je publika nagradila osobitim pljeskomBožidar Sačer, predsjednik KUD-a "Matija Gubec" iz Gornje Stubice, svim je sudionicima uručio zahvalnice.

Zahvalio je i glavnom pokrovitelju, sponzorima i svima koji su omogućili festival, za koji se nada da će se održavati svake godine.

Opširnije...

Lipanjski susreti prometnuli se u meðunarodnu priredbu

{multithumb thumb_width=200 popup_type=none}Image U Sisku je održana tradicionalna smotra folklora i narodnog stvaralaštva Sisački lipanjski susreti.

Tako se to kod nas pleše
Ta smotra folklora održava se   već šestu godinu. Organizira je Folklorni ansambl "Ivan Goran Kovačić" iz Siska, pod pokroviteljstvom Grada Siska.

Sisački lipanjski susreti ove godine postali su  meðunarodni i održani su u utvrdi Starog grada. Uz nekoliko kulturno-umjetničkih društava  iz Hrvatske domaćini su ugostili društva iz Maðarske, češke te Bosne i Hercegovine.

Opširnije...

U dugo napuštenoj kući napravili etno-imanje

Vlasnica Mihćla Silović je uz pomoć obitelji i prijatelja uspjela stvoriti ugodan, autohton kutak za odmor

kuca-na-lakatKOROÐ - Autohtono seosko imanje u Koroðu od nedjelje će svojim gostima ponuditi prikaz života kakav je nekad bio u tom selu, naseljenom pretežno maðarskim stanovništvom. Od stare kuće, koja je punih 25 godina bila napuštena, vlasnica Mihćla Silović je uz pomoć obitelji i prijatelja uspjela stvoriti ugodan kutak za odmor, uživanje u tradicionalnim jelima koji će biti kombinacija maðarske i slavonske kuhinje, ali i boravak u sobama opremljenim starinskim namještajem.

Opširnije...

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish