Najave

Voćarstvo

Većina voća i povrća na tržištu nema pesticida

U posljednjih nekoliko tjedana, nakon što je s polica trgovina diljem Hrvatske povučen cijeli niz proizvoda, javnost se opravdano pita što zapravo jede i kakva je kvaliteta namirnica koje građani kupuju. Potaknut spomenutim, RTL Direkt je istražio gdje ima najviše pesticida u voću – u trgovačkom centru, na tržnici ili u trgovini zdrave hrane.

Opširnije...

 

Oni zarade 10 puta više, ali mi radimo 40 puta manje

Uz minimalan rad od 700 sati godišnje za hektar voćnjaka, primjerice jabuka, što je u prosjeku dva sata dnevno, proizvoðač jabuka može zaraditi oko 80.000 kuna po hektaru.

Naravno, pod uvjetom da godina nije kišna kao ova, da se uzgoji jabuka prve klase i, najvažnije, da se ima kome prodati. Još više se može zaraditi na preraðevinama - soku, kompotu, čipsu...

Branko Branković je poznat i uspješan uzgajivač jabuka, trešanja i višanja, no kaže da će ova godina, zbog jakih kiša, dotući voćare.

Opširnije...

Trgovci nam prodaju poljske jabuke pod domaće

Hrvatska poljoprivredna komora osnovana je institucija sa zakonskim ovlastima i trebala bi s ministarstvom poljoprivrede sukreirati poljoprivrednu politiku, a mi od nadležne državne agencije ne možemo dobit dobiti ni podatke o svom članstvu', požalio se predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Darko Grivičić novinarima na konferenciji pod nazivom Gušenje domaće poljoprivrede od strane državnih institucija

Govoreći o preprekama u radu na koje nailazi novoosnovana Hrvatska poljoprivredna komora, Grivičić je posebno apostrofirao Agenciju za plaćanje u poljoprivredi i Carinsku upravu. Prozvao je čelne ljude tih institucija, Anicu Lucević i Mladena Barišića za neprovoðenje zakona i pozvao premijerku Jadranku Kosor da ih kazni.

Opširnije...

VELEBIT voćarski vosak s propolisom – hladni

VELEBIT voćarski vosak s propolisom – hladni, je visokokvalitetni, prirodni, hrvatski, proizvod namijenjen korištenju prilikom svih oblika cijepljenja.

VELEBIT voćarski vosak s propolisom – hladni, zaštićen je u Hrvatskom zavodu za intelektualno vlasništvo i kao takav je na tržištu već tri godine. Vosak je jedinstven po svom 100%-tnom domaćem, prirodnom sastavu za razliku od cijele palete uvoznih, sintetičkih ili akrilnih smola koje dolaze pod nazivom „voćarski vosak“, a nalaze se na policama hrvatskih poljoprivrednih apoteka.

Opširnije...

Kao stvoreno za maslinare: Usisavač plodova

Ovaj stroj je posebno razvijen za prikupljanje orašastih plodova, kao i drugog voća, lješnjaka, oraha, badema, pistacija, kestena, žireva, šljiva, maslina...

Nova inačica ovog stroja ima snažan motor od 5KS dok sama ergonomija omogućuje rad čak i u teže pristupačnim područjima.

V77S zamjenjuje tri berača/sakupljača a nakupljeni plodovi iz spremnika lako se prazne čak i bez skidanja samog stroja s ramena.

U spremniku se takoðer odvajaju nakupljene nečistoće kao što je lišće, grančice, trave od plodova.

Moguća je i primjena kolica kao i produžene usisne cijevi u područjima gdje je to potrebno.

Opširnije...

Hrvatske maline za Skandinaviju

Zagrebačka tvrtka Fragaria krenula je u posao podizanja 200 hektara malina, voća koje ima ogromne potencijale na tržištu skandinavskih zemlja. Koliki je potencijal maline, koje u Hrvatskoj danas gotovo da i nema, potvrðuje podatak da susjedna Srbija na tom voću godišnje ostvari od 80 do 100 miljuna dolara izvoza i jedan je od najvećih svjetskih proizvoðača.

Jagode već u Švedskoj

Tomislav Peraić, vlasnik Fragarije, kaže da je ove godine krenuo projekt “Croberries” u koji su ušli sa švedskom tvrtkom Olle Svensson, koja je dio Nordic good grupe, tvrtke koja pokriva 75 posto skandinavskog tržišta različitih preraðevina od voća i povrća, sokova te duboko zamrznutog bobičastog voća. - Podigli smo već nekoliko desetaka hektara, a u prvoj fazi namjeravamo maline proizvoditi na 100 hektara - kaže Peraić.

Opširnije...

Počeli s 2400 sadnica, ove jeseni će ih imati 17.000

Obitelj Štefančić iz Gornje Vrbe proteklog je vikenda Danima malina, jedinom takvom manifestacijom u Hrvatskoj, obilježila 20 godina bavljenja uzgojem malina i proizvodnje »Frambovina«, desertnog vina od tog slatkog voća.

Uzgojem malina Ana i Ðuro Štefančić počeli su se baviti 1989. godine kao kooperanti brodske »Hladnjače«, a od stotinjak tadašnjih kooperanata koji su se odlučili za proizvodnju jagodičastog i bobičastog voća, ta je obitelj meðu malobrojnima koja je u tome i ustrajala.

»U to je vrijeme ta proizvodnja bila svojevrsna 'mala revolucija', pionirski pothvat u odnosu na prevladavajuću tradicijsku ratarsku proizvodnju. Vjerojatno je jedan od razloga što je jako mali broj proizvoðača ustrajao u uzgoju malina, nerealno očekivanje brze i velike zarade. Meðutim, uzgoj malina je proizvodnja koja zahtijeva puno ručnog rada te zadovoljavajuću edukaciju o načinima gnojidbe i rezidbe«, govori o počecima proizvodnje Ðuro Štefančić.

Opširnije...

Kruške rastu u bocama

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Zlatka i Darinke Sirc poznato je po proizvodnji domaće rakije od kruške viljamovke. četveročlana obitelj živi od proizvodnje te žestice.

– Sve je počelo iz hobija. Posadio sam desetak krušaka, kupio mali kotao i pekao rakiju za sebe i prijatelje – kaže Zlatko.

Kad je vidio da mu posao ide, preko ujaka je u Njemačkoj došao do vrsnoga proizvoðača rakija. Kupio je 150 litreni kotao, posadio još viljamovki i polako širio znanje o rakiji. Trenutačno krušku viljamovku ima posaðenu na 1,5 hektara te pola hektara lipanjske ljepotice ili, po domaće, petrofke. Proizvode i suvenir - rakiju s cijelom kruškom viljamovkom u boci.

Opširnije...

Svibanjske vrućine najava su dugog i sparnog ljeta, uz dosta kiše

Kiša i pad temperature samo su kraći predah do sljedećeg, jednog od sedam ovoljetnih valova vrućine - dugoročna je prognoza pučkog meteorologa, umirovljenog magistra poljoprivrednih znanosti Stevana Brace Kneževića iz Trnjana nedaleko od Slavonskog Broda.

– Kao student zapisivao sam podatke o temperaturama, vlazi, vjetrovima, proučavao stare zapise, usporeðivao podatke i računao. Trideset godina radim dugoročne vremenske prognoze i vrlo rijetko se u ta tri desetljeća dogodilo da sam bio neprecizan. Prateći unatrag ono što sam unaprijed prognozirao, došao sam do podatka da je točnost mojih prognoza izmeðu 70 i 90 posto – kaže Knežević.

Opširnije...

MIRISNO: Supergnojivo iz Iloka već ozelenjuje Afriku

Zagrebačka tvrtka Novatech koja se bavi stvaranjem inovativnih proizvoda baziranih na novim tehnologijama pokrenula je u Iloku proizvodnju prirodnog proizvoda za poljoprivredu Fitolife, jedinstvenog na svjetskom tržištu kojim se proizvodnja u poljoprivredi, posebice u voćarstvu i povrtlarstvu, može povećati i za 20 posto. Novatech trenutno pregovara s nekoliko kompanija iz Europe, Australije i Kanade koje su zainteresirane da taj proizvod počnu primjenjivati u poljoprivrednoj proizvodnji.

U našu tvornicu u Iloku trenutačno investiramo milijun eura, a s novom nanotehnologijom do kraja godine trebala bi početi i puna proizvodnja tog proizvoda, za koji već postoji interes - kaže predsjednica Uprave Novatecha Nevenka Kovač. - Proizvodit ćemo u Iloku oko 2000 tona Fitolifea, a ta količina tog folijarnog sredstva za prihranu i pospješivanje rasta biljaka, temeljenog na obraðenom prirodnom mineralu kalcitu, može poboljšati proizvodnju na oko 200.000 hektara poljoprivrednih površina.

Opširnije...

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish