Najave

Londonsko zlato za beljski merlot

Vrhunski merlot, berba 2008. godine, iz Podruma Belje osvojio je zlatnu medalju i uvršten je meðu 100 najboljih crnih vina na ovogodišnjem londonskom Decanter Word Wine Awards, najutjecajnijem i najrespektabilnijem ocjenjivanju vina u svijetu. Osim najsjajnije, zlatne medalje, podrum Belje dobio je i dvije brončane medalje za graševinu Goldberg 2008. i vrhunski cabarnet sauvignon 2007., te preporuku za vrhunski goldberg chardonnay 2007. Natjecanje već šestu godinu zaredom organizira mjesečnik Decanter, biblija svjetskih znalaca i vinskih zaljubljenika, koju čita više od 5 milijuna vinskih štovatelja diljem svijeta.

Svake godine Decanter Word Wine Awards brojem uzoraka i interesom poznavatelja vina potvrðuje poziciju najvećeg svjetskog vinskog natjecanja, pa su tako i ove godine uzorke poslali proizvoðači vina iz cijelog svijeta. Ovom najvećem svjetskom ocjenjivanju vina i zlatu beljskom merlotu prethodilo je još jedno odličje istoga sjaja. Osvojili su ga beljci u talijanskom Bergamu, na ocjenjivanju pod nazivom “Emocije svijeta - merlot i cabarnet sauvignon zajedno”, koje se održava petu godinu zaredom i prvo je ocjenjivanje što je u cijelosti fokusirano na vina kojima su baza spomenute sorte. Kako je istaknula Ljiljana Vajda-Mlinaček, rukovoditeljica beljskog marketinga, ocjenjivano je oko 200 uzoraka iz cijeloga svijeta, a u komisiji je bilo 65 stručnjaka i najeminentnijih svjetskih vinskih novinara.

Predigra Bergamu su, pak, bile nagrade za beljska crna vina osvojene na GAST-u, Slavinu i Novosadskom sajmu, što je sve skupa potvrda da su Podrumi Belje u samom vrhu proizvoðača crnih vina u kontinentalnoj Hrvatskoj, a prema posljednjim rezultatima u Europi, pa i u svijetu. Važno je istaknuti da se Belje tek nedavno vratilo proizvodnji crnih vina, budući da su stari vinogradi izvaðeni. Na južnim padinama Banovog brda, naime, u ovom je trenutku približno 600 hektara vinograda, od čega se crni sortiment relativno mladih nasada iz 2005. godine prostire na 60-ak hektara.

Na cijelu nisku uspjeha, uz direktora Podruma Belje Baldu Matića, posebno je ponosan Marijan Knežević, glavni enolog. Skromno ističe da priznanje treba odati radnicima vinogradarima, ali dodaje kako uspjeh treba zahvaliti Agrokorovom nastojanju da iza brenda stoji kvaliteta svih beljskih, odnosno Agrokorovih proizvoda, pa tako i vina.

A da s beljskim vinima ozbiljno računaju i u Agrokoru, dovoljan su dokaz sve češći dolasci Ivice Todorića u kraj izmeðu Dunava, Drave i Republike Maðarske. Prvi čovjek Agrokora upravo Baranju izabire za mjesto susreta s brojnim poslovnim partnerima, a osim toga, ulaganja u stare podrume, planovi oko izgradnje novog hotela u Kneževim Vinogradima, prekrasan vidikovac u srcu Baranjskog vinogorja i tip-top sreðena Beljska vila na najvišoj baranjskoj koti, sasvim dovoljno govore u prilog ranije izrečenoj tvrdnji.

Glas Slavonije

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish