Najave

Ovo hrvatsko vino, koje miriše na zebru, totalno je senzacionalno

Beskompromisni vinski recenzent koji je svojim živopisnim nastupom osvojio nove generacije već je drugi put u svojem internet-šou našim vinima dao visoke ocjene

Kratko ošišani tridesetogodišnjak sjedi za stolom ispred kamere i uzima gutljaj vina. Dva, tri puta srkne zrak dok mu je vino još u ustima, dobro sve promućka, ispljune sadržaj u prigodnu kantu na stolu.

Potom kratka stanka, trenutak iščekivanja, razrogači oči, diže se od stola, uzima stolicu, približi je kameri koja ga prati, opkorači je i opet sjedne te, vidno uzbuðen, stisne šaku, unese se u kameru i vikne: “YES!!!”


Beskompromisna kritika

Gary Vaynerchuk najpopularniji je internetski vinski kritičar današnjice, a vino koje ga je toliko oduševilo je ni više, ni manje nego - Zlatan plavac Barrique iz 2004. Nakon prvotnog uzvika oduševljenja slijede salve pohvala. “Potpuno sam u šoku! Vino je senzacionalno!” Ponovno se diže i seli na drugi kraj stola. Od uzbuðenja ne može mirovati. “Uzbuðen sam! Ovo nije šala, ovo je spektakularno vino.” I tada stane naširoko opisivati karakteristike vina, pri čemu se uz uobičajene opise aroma poput borovnica, kože ili duhana ne usteže izgovoriti i neke vrlo neobične - poput divljači, koju potom još dodatno precizira: “Miriši na zebru!”

Nitko ne opisuje vina kao Gary Vaynerchuk, koji nedvojbeno uspijeva svoj strastveni odnos prema vinu originalno interpretirati, a opis živo vizualizirati i najnedostupnijem ignorantu. Spomenuti Zlatan plavac Barrique nije iznimka. Kada je vino stvarno dobro, beskompromisno ga hvali, a kada je osrednje ili loše, takoðer ga beskompormisno kritizira. Potpuno je otvoren prema novim vinskim regijama poput Hrvatske, a nema nikakav respekt prema visoko renomiranim regijama poput Burgundije ili Bordeauxa. Jednostavno, kod njega svi imaju jednake šanse.

Zanimljivo je da prilikom kušanja svaki put navede ocjenu koju je neko vino dobilo od renomiranih magazina i vodiča poput Wine Spectatora, Jancis Robinson ili Roberta Parkera, a ako mu se vino nije svidjelo, bez kompleksa ruši ocjenu najvećih autoriteta i deset bodova niže. Tako je, primjerice, u prošlotjednoj epizodi broj 800 slavni Amarone Brigladara 2005. srušio za 5 bodova u odnosu na ocjene talijanskog specijalista Antonija Gallonija - odgovornog za talijansku sekciju vodiča Roberta Parkera. Opet, vina koja mu se sviðaju ocjenjuje u istom stilu vrlo dobro. Zlatan plavac Barrique 2004. ocijenio je s 93+ bodova, što se nijedan renomirani internacionalni kritičar ne bi usudio napraviti za vino iz regije za koju većina nikada nije čula.

tv.winelibrary.com

Gary Vaynerchuk rodio se u današnjoj Bjelorusiji 1975. Kad je imao tri godine, otac mu je s cijelom familijom emigrirao iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza u SAD. U Springfieldu su otvorili malu vinoteku koja je uspješno poslovala sve ove godine i u kojoj je Gary već kao tinejdžer stjecao znanja i stavove o vinu. Uspješan obiteljski posao bio je težak oko 4 milijuna dolara godišnje, no nakon što se Gary aktivno uključio, posao samo vinoteke narastao je na današnjih 60 milijuna dolara. Najvažniji razlog uspjeha bila je odluka da se svako vino koje doðe u trgovinu isproba i da se svakom kupcu objasne njegove prave karakteristike, bez uvijanja i bez želje da se riješe lagera koji stoji. čini se da su ta iskrenost i, naravno, neodoljiv šarm koji doslovce pršti iz njega bili pokretač.

I takvom uspjehu usprkos, to što misli neki vinotekar, točnije vinotekarov sin, iz Springfielda u New Jerseyju, o bilo kojem vinu ostalo bi potpuno nevažno za širu svjetsku javnost da prije tri godine nije odlučio pokrenuti TV blog u kojem je svoje stavove i svoju strast podijelio s ostatkom svijeta.

Cijela se radnja dogaða na internet stranici tv.winelibrary.com i u nepune tri godine narasla je do 80.000 gledatelja dnevno! Enormno visoka brojka za jednu tako usko specijaliziranu emisiju.

850.000 Twitter sljedbenika

U te se nepune tri godine Gary Vaynerchuk iz potpunog anonimca pretvorio u pravu internacionalnu zvijezdu kojoj je broj fanova veći od mnogih ozbiljnih filmskih zvijezda. Svijet vina je s njim doista postao važan. Primjerice, samo na Twitteru ima više od 850.000 sljedbenika! Obožavatelji su toliko očarani njegovim likom i djelom da su se čak i prozvali “Vayniacs”. Za ilustraciju, najpopularnija europska vinska kritičarka Jancis Robinson ima 7000 Twitter sljedbenika, a autor najprodavanijeg vodiča na svijetu Oz Clarke samo 4600.

Poslovno carstvo

Danas Gary Vaynerchuk gradi medijsko poslovno carstvo. Gostovao je u važnim i gledanim televizijskim emisijama. Kod Conana O’Briena na CNN-u ili na ABC Newsu potpisao je izdavanje 10 knjiga za velikog izdavača, od čega su već dvije na tržištu: “Crush it”, tipična self-help knjiga o uspjehu, i izbor njemu posebnih vina “Gary Vaynerchuk’s 101 Wines”.

S bratom je osnovao kompaniju VaynerMedia za brending i konzalting, a krajnji cilj njegovih ambicija jest kupnja football kluba New Jersey Jets. U potpunosti odudara od uvriježenog imidža bogataša, štoviše, ostavlja dojam da uopće ne mari za novac. Vino i internet njegova su strast i on ih živi 24 sata.

Na kraju svake emisije Gary Vaynerchuk izvikuje pozdrav: “ You and little bit of me are changing the wine world!” (Vi, a malo i ja, mijenjamo vinski svijet). I to je istina.

Kultna epizoda 553

Croatian Wine Tasting Meðu hrvatskim poklonicima Vaynerchukova showa legendarna je 553. epizoda (u kojem se uz Plenkovićev Zlatan plavac barrique ocjenjuju Malvazija Vivoda i Graševina Mihalj). Eksplozivni koktel Garyjeva entuzijazma i slavodobitnog domoljublja koje vas preplavi kad ovaj istinski znalac i originalni šoumen ekstatično hvali vino našeg vinara razlog je da se upitate: jesu li odgovorni za svjetsku promociju Hrvatske uopće ikad čuli za tog tipa?

Epizoda 798: Bolju promociju naših vina teško je zamisliti

Nama u Hrvatskoj najljepši su uvod u Vaynerchukovu megapopularnu internetsku “Wine Library TV” dvije epizode koje možete lako pronaći upišete li u tražilicu na toj stranici Croatian Wine Tasting. Osim spomenute ekstatične kritike, početkom prošlog tjedna u 798. emisiji predmet recenzija bile su četiri boce iz Hrvatske. Izbor boca napravio je Cliff Rames, master sommelier njujorške Plaze, o kojem smo pisali prije dvije nedjelje, a prioritet pri izboru vina za Garyjev šou bila je prisutnost na američkom tržištu kao i pokušaj da se predstave vina iz svih dijelova Hrvatske.

Gary je pohvalio doslovce sva vina, ocjene su se kretale od 88+ do 92, a komentari stotina gledatelja uglavnom su bili: “Nisam još probao hrvatsko vino, sada to svakako želim!” Zasluge za takvu reakciju velikim dijelom ima Cliff Rames, ujedno gost navedene emisije, koji je pametno odabrao vina, a potom u maniri iskusnog znalca potanko objasnio gledateljima karakteristike naših sorti i specifičnosti regija. Bolju promociju hrvatskog vinarstva teško je zamisliti. Tu će emisiju pogledati više od milijun ljudi kojima je jedini motiv odlaska na stranicu Wine Library TV ljubav prema vinu. Takav će nagli interes zasigurno isprazniti malobrojne police s našim vinima u SAD-u i šire otvoriti buduću perspektivu izvoza. Poruka je jasna. Vinari, trgnite se i navalite na američko tržište, njihovi su potrošači otvoreni novim regijama, potrebno je samo doprijeti do njih. Vina recenzirana u emisiji 798 su bila Bibich Debit Lučica, Enjingi Rajnski Rizling kasna berba, Clai Ottocento crni 2007. i Bura dingač 2006. Sve su ocjene bile sjajne. Enjingi je za svoj Rajnski Rizling kasnu berbu iz 2006. dobio 88+ bodova. Bibich je za Lučicu Debit takoðer iz 2006. dobio 89 bodova. Bura dingač iz 2006. dobio je 91 bod, a najbolje je prošao u Hrvatskoj osporavani Clai sa svojim Ottocento crnim iz 2007, koji je osvojio 92 boda. Reakcije gledatelja sastavni su dio showa. Gary inzistira na neprestanoj komunikaciji i odgovara mnogima. Po komentarima se vidi da je svojim stilom komunikacije i duhovitošću pogodio razmišljanja i duh američkih vinoljubaca. Na ovu je emisiju stiglo dvjestotinjak komentara u kojima uopće nema inače čestih izrugivanja i omalovažavanja anonimnih licemjera. Obrnuto, komentari su baš u Garyjevu duhu. Vole ga i dijele istu strast, a neki i duhovitost, poput stanovitog Kylea: “I have never had a Croatian wine. I suck”. (Još nisam kušao hrvatsko vino. Koji sam pušioničar.)

Jutarnji.hr


 

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish