Najave

Istarska malvazija povezuje ljude i vinorodne krajeve

»Svijet malvazija« nastao je pod utjecajem svjetskih vinskih trendova. Izvornost sorte i specijalne karakteristike koje području daje pozicija, klima i posebnost, odnosno teritorij nameću se kao kriteriji izvrsnosti vina te manifestacije.

»Namjera nam je bila popularizirati specifičnost vina koje je usko vezano uz teritorije. Naime, globalno popularne sorte znaju biti opasnost za opstanak specifičnih sorti, koje dugoročno nemaju takvu korist za proizvoðača, poput malvazije«, kazao nam je jedan od organizatora manifestacije »Svijet malvazija« Ivica Matošević. Dodao je da se na taj način želi popularizirati malvaziju koja je tipična za Istru te povezati različita područja Sredozemlja koja imaju svoje malvazije.


»Cilj nam je izgraditi neku platformu brenda - njege, zaštite, očuvanja, naziva malvazija kroz zajednička povijesna obilježja, ne bi li malvazija opstala«, kazao je Matošević i dodao da su mnoge malvazije, osim istarske, praktički pred izumiranjem. Na novoj vinskoj izložbi povezivat će se područja i ljudi te valorizirati vino i kroz turistički aspekt.
Povezavši se s vinarima iz drugih zemalja, u Poreču će vrhunski stručnjaci ocjenjivati različite sorte svjetskih malvazija, što će, posebice kroz svjetske medije, svakako biti podrška nastojanjima očuvanja posebnosti i kvalitetnih obilježja malvazije.

»Na manifestaciji 'Vinistra' okupit ćemo važne ljude svjetske vinske organizacije, održati okrugli stol na kojem bi trebalo sudjelovati devet etabliranih svjetskih imena«, najavio je Matošević te dodao da će se simpozij s temom »Vino i teritorij« održati potkraj travnja, a bit će govora i o brendiranju vina i teritorija na primjeru malvazije.
»Cilj nam je popularizirati Istru u svijetu. Mislim da je sada vrijeme da se s našim vinima otisnemo u svijet, da se pozicioniramo kao vinska regija i da se Istra na neki način počne poistovjećivati s malvazijom. Posebnosti toga vina su nam jedan od aduta za pozicioniranje Istre na svjetskom vinskom tržištu«, smatra Matošević. Naglašava da je scena malvazije u Istri jedna od najljepših u Europi.

Napomenuo je da u Istri ima mnogo mladih proizvoðača koji se posvećuju tomu s ciljem da budu bolji od etabliranih imena poput Kozlovića ili Coronice, što, smatra, nosi jednu odličnu poziciju opće slike vinogradarstva i vinarstva Istre.
»Obnavljaju se resursi, podiže se kvaliteta vina i pojavljuju se nova imena koja s entuzijazmom ulaze u svijet vina«, ističe Matošević.

Potkraj prošle godine na adrese gotovo 700 proizvoðača diljem svijeta - Italija, Slovenija, Španjolska, Grčka, Ukrajina, Rusija, Francuska, Portugal, Meksiko, Kalifornija, Australija i Novi Zeland, odaslan je prvi poziv za prisustvovanje na meðunarodnom prvenstvu vina malvazije, »Svijetu malvazija«.

»Riječ malvazija u većini žitelja Istre budi asocijacije poput ponosa, tradicije, teritorija, tipičnosti, posebnosti, entuzijazma, ljubavi i prilike za isticanjem u ovom globaliziranom svijetu«, stoji u pozivnom pismu istarskog župana Ivana Jakovčića.

Priča s malvazijom i ideja o »Svijetu malvazija« počela je 2005. za ekspedicije pradomovinom istarske malvazije - grčkim otokom Monemvasiom. Pustolovina je dotakla sva različita područja koja imaju veze s malvazijama ne bi li se, kroz kulturne i slične dogaðaje, uspostavili dobri odnosi s drugim domovinama malvazije.

Malvazija je dominantna sorta grožða u Istri koja pokriva 60 posto površine. Riječ je o sorti koja je usko vezana s teritorijem, a prostire se na 3000 hektara. Pretpostavlja se da su malvaziju u Istru, prije 700 godina, donijeli iz Grčke venecijanski trgovci.

Vjesnik

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish