Najave

Nekategorizirano

Mađarska zabranila strancima kupnju poljoprivrednog zemljišta!

Mađarska je usvojila amandman na Ustav kojim je zabranila strancima kupnju poljoprivrednog zemljišta, ocijenivši tu odluku ‘povijesnom’ iako će ona izazvati sukob s Europskom unijom, javlja hrt.hr Novi ustavni amandman kaže da stranci ne smiju kupovati poljoprivedno zemljište u Mađarskoj po privremenoj odredbi Ugovora o pristupanju Mađarske Europskoj uniji iz 2003. No ta mjera trebala je po prvim planovima isteći 2011., a produljena je do kraja travnja 2014. Mađarski zastupnici odluku su usvojili 17. prosinca, javlja hrt.hr.

‘Ustav će čuvati mađarsku zemlju kao nacionalno blago, naše zajedničko nasljeđe i temelj za život i štititi je od domaćih i stranih špekulanata’, priopćilo je mađarsko ministarstvo ruralnog razvoja.

Naglasili su da je ovo povijesna odluka i početak nove ere za poljoprivredu.

 

EKO-RAST - prvo hrvatsko mineralno gnojivoTvrka MULTI NATURA je proizvođač prvog hrvatskog ekološkog mineralnog gnojiva EKO-RAST po patentiranoj proizvodnji. To je jedinstveni proizvod, kako u Hrvatskoj, tako i šire (100% ekološki proizvod od proizvodnje, skladištenja i primjene). EKO-RAST bi mogao naći primjenu, vrlo uspješno, u sklopu urbanih vrtova.

Opširnije...

JELENE LOVRIĆ Fijasko seljačke bune ili ministra Tihomira Jakovine

Bez obzira na to što seljaci nisu sasvim odustali od traktorskog pohoda na Zagreb, činjenica da je u njihovu prosvjedu došlo do osipanja i podjele sluti na neuspjeh i poraz. Treba li se radovati mogućem i od ministra Jakovine već najavljenom debaklu seljačke bune? Ako propast prosvjeda znači suočavanje s grubom financijskom realnošću, uključujući i onu da je hrvatska država osuđena na bolne rezove, onda je to dobro. Dobro je ako akteri traktorske pobune usvoje pouku da se za svoje interese više neće moći izboriti pukim ponavljanjem svakoljetne inscenacije s blokadom prometnica. Dobro je ako seljaci akceptiraju da će se i sami morati mijenjati. Na primjer, da im se od radno neintenzivnog uzgoja pšenice uputnije okrenuti nekim drugim, vjerojatno zahtjevnijim poslovima.

Međutim, nikako nije dobro ako se vjerojatni fijasko seljačkog desanta bude smatrao dokazom da je u hrvatskoj poljoprivredi sve u redu, a da samo neke barabe pokušavaju loviti u mutnom, kako to nadležni ministar svojim izjavama otvoreno imputira. Svojedobni neuspjeh prosvjeda mljekara Tihomir Jakovina slavio je kao svoj uspjeh. Ali nakon te Pirove pobjede otkup se mlijeka smanjio za petinu, u godinu je dana zatvoreno više od tri tisuće farmi i sve se češće govori o tome da neke tvrtke namjerno stvaraju krizna stanja na tržištu hrane.

Što se tiče aktualnog natezanja oko cijene pšenice, koju seljaci svojim prosvjedima pokušavaju podići, ni ona, čini se, nije lišena špekulativnog elementa.

Nikako da je isključivo određena stanjem na tržištu, kako će reći Jakovina. Jer, primjerice, pšenica se u Italiju izvozi po cijeni koja je, navodno, 50 posto veća od one po kojoj je domaći otkupljivači sami plaćaju. Na djelu je opasna tendencija da Hrvatska postane zemlja bez proizvodnje. Nakon uglavnom pogašene industrije sada je u silaznom trendu i poljoprivreda. Indikativno, prvi podaci nakon prijema u EU pokazuju da se pojačava uvoz, a ne izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Trgovine krcate robom iz inozemstva, a domaća proizvodnja i prehrambena industrija u poniranju i likvidaciji.

Najgore će biti ako ministar poljoprivrede izglednu propast seljačkih prosvjeda shvati kao dokaz da je bio u pravu. Odnosno kao potvrdu da je njegovo ponašanje u ovom slučaju bilo ispravno. Način na koji je komunicirao s prosvjednicima, služeći se njihovim denunciranjem, potpuno je nedopustiv. Država vjerojatno nema para za isplatu poticaja, ali bi ministri morali imati poštovanja prema ljudima, čak i kad im s nemogućim zahtjevima kucaju na vrata.

Jutarnji list

 

 

Mljekari spremaju jesenske prosvjede

Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) je u utorak na konferenciji za novinare iznio podatke zbog kojih, tvrde, proizvođačima mlijeka u Hrvatskoj prijeti totalna propast. Negoduju što im nije isplaćeno 40% poticaja.

Nadalje, kažu kako je za krave dojilje isplaćeno 65% poticaja, za zemlju su dobili 62%, dok za junad nema podataka pa traže da se i ta brojka javno objavi. Naglasili su kako je propalo 3.000 farmi, a svaki se mjesec proizvede 30 milijuna litara manje.

"Završit ćemo na mlijeku u prahu. Hrvatske potrebe su 990 milijuna litara, a mi proizvodimo 400 milijuna. Ostalo se se uvozi", napominju mljekari dodajući da se ne može preživjeti od 2 kn po litri.

Gnjevni su što ih ih nitko ne želi primiti na razgovor, a najavili su i vruću jesen.

ČETIRI VINDIJINA ŠAMPIONA U RADGONI


Na ocjenjivanju održanom uoči prehrambeno – poljoprivrednog sajma AGRA u slovenskoj Gornjoj Radgoni, koji će se održati od 24. do 29. kolovoza, Vindija je za svoje visoko kvalitetne proizvode osvojila velik broj priznanja.

Titulu šampiona dobila su dva Vindijina sira od kozjeg mlijeka – Ovis Feta, meki sir u salamuri te svježi sir Capro Fresh. Šampionsku kvalitetu potvrdila je i osvježujuća 'z bregov ledena kava, kao i shake od vanilije, neodoljiv mliječni napitak.

Opširnije...

Seljaci: Ponuda otkupljivača pšenice sramotna

Udruga Nezavisni hrvatski seljaci upozorava kako je sramotan dogovor otkupljivača da za kilogram pšenice seljacima ponude kunu i pet lipa jer je riječ o minimalnoj zaštitnoj cijeni.

Iz Udruge tvrde da je to kršenje Zakona o tržišnom natjecanju. Seljaci napominju kako je na burzi u Budimpešti otkupna cijena pšenice kunu i 26 lipa te da bi u Hrvatskoj, prema izračunu, trebala biti kunu i 40 lipa.

Pozivam i sve druge udruge, i Poljoprivrednu komoru, da podnesu kaznenu prijavu protiv otkupljivača, jer se oni ne mogu dogovarati - Agenciji za tržišno natjecanje, Državnom odvjetništvu i svim ostalim mjerodavnim istitucijama. Štoviše, mi ne znamo uopće prema kojem će se pravilniku otkupljivati i prema kojim se pravilima kupuje pšenica ove godine, poručio je Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka.

http://www.hrt.hr/index.php?id=vijesti-clanak&tx_ttnews[tt_news]=215402&tx_ttnews[backPid]=866&cHash=4166de414c

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish