Najave

Najveći vinski festival u Hrvatskoj ovaj vikend u Esplanadi


U zagrebačkom hotelu Esplanade ovaj vikend, 23. i 24. studenog održati će se 13. Međunarodni festival vina i kulinarstva Zagreb VINOcom 2018, kazao je  u ponedjeljak direktor Vinocoma prof. Ivan  Dropuljić na konferenciji za novinare.

Dodao je da je i ove godine najveći vinski događaj u Hrvatskoj okupio preko 300 izlagača vina iz Hrvatske i drugih vinskih regija, a na festivalu je osim vina i velik broj gastro izlagača iz Hrvatske i inozemstva prezentirao svoje najbolje proizvode i razne delicije.  Festival Vinocom  traje od 11 do 18 sati, a ulaznica za posjetitlje iznosi 200 kuna.  

Predstavnik Ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj, koja je ove godine zemlja partner festivala,  kazao je da  je golemo rusko tržište, gdje se svake godine otvori 3000 trgovina jakih alkoholnih pića i  vina,  otvoreno i za hrvatska vina, ali da  mogući izvoz vina prije svega ovisi o mogućnostima samih vinara. 

Glavni urednik Svijeta u čaši Željko Suhodolnik najavio je predstavljanje pobjednika 14. Međunarodnog  ocjenjivanja vina iz Bergama u listopadu, gdje je bilo 251 uzoraka vina iz 25 zemalja. Od vina iz Hrvatske, najviše bodova od 82 do 87 od mogućih 100 bodova, dobile su  vina vinarija Agrolaguna, Krauthaker, Jakopović i Radovan.  Riječ je o merlotu i cabernet sauvignonu.

Nikola Grgić iz vinarije  Krauthaker kazao je da nagrađeno vino merlot ima 14 posto alkohola, te 

kiselinu 6,6, ali da još nije spremno  za tržište, te da će mu ova nagrada biti smjernica za daljenje postupanje u podrumu.   

Ivona Jeričić za vina Jakob kazala je da ih godišnje imaju 20.000 do 25.000 boca sa sedam hektara vinograda kod Brodskog Stupnika.  Uz obvezno odležavenje od 12 mjeseci u slavonskom hrastu te manjim dijelom i u hrastu iz Francuske, tu je još 18 mjeseci u 9000 boca.  

Najavljeno je i niz radionica  na festivalu koje će moderirati Ivan Enjingi i Ivo Kozarčani do Daniela  Čečerovca, a za četvrtak,  22. studenoga  i šesta dodjela Bijelog grozda, za najbolje turističke  vinarije u Hrvatskoj i regiji.     

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish