Najave

Hrvatska stopirala izvoz mlijeka, jogurta, sira... iz Bosne i Hercegovine u EU


Na našem bi tržištu završilo 95 posto, a domaćih je proizvoda u susjednoj državi od ulaska u Uniju upola manje.

Očekujemo protumjere, ali zbog našeg mljekarskog sektora i naših proizvođača to nismo mogli dopustiti, kaže nam visokopozicionirani izvor iz Vlade nakon što je Hrvatska stopirala odluku EK da se BiH od 26. kolovoza dopusti izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. Administrativnom odlukom EK, koja bi se mogla nazvati i presedanom jer je donesena mimo uobičajenih procedura i očitovanja svih država članica, četirima je mljekarama iz BiH – Milkosu, Livnu, Meggleu i Mlijekoproduktu – dana suglasnost za izvoz na tržište EU, a prve bi kontrole, pridržavaju li se standarda i pravila, počele tek 2016.

 

Bez službenog očitovanja

Opravdana je bojazan da bi većina izvoza bh. mlijeka i mliječnih proizvoda završila na hrvatskom tržištu, kako se to događalo i prije našeg ulaska u EU. No Hrvatsku su iz EK u odluci zaobišli, tvrdi naš izvor. Naravno da je uložena žalba, o kojoj će svih 28 članica na komisiji za hranu raspravljati 16. rujna. Činjenica je, međutim, da RH zahtijeva da BiH, prije nego počne izvoziti mlijeko u EU, ispuni sve važeće standarde, bez iznimaka, što bi hrvatsku mliječnu industriju od nelojalne konkurencije, koja na matičnom tržištu ima niže otkupne cijene, nižu kvalitetu i subvencije države od 0,15 eura/kg mlijeka, zaštitilo barem do početka 2016. Neslužbeno doznajemo da je jedan od hrvatskih razloga stopiranja uvoza iz BiH – a vjerojatno i glavni – Cefta. Izlaskom Hrvatske iz Cefte, EK je sa svim njezinim članicama ispregovarala nastavak plasmana hrvatskih proizvoda po preferencijalnim uvjetima, osim s BiH koja uporno odbija prilagoditi principe tradicionalne trgovine.

– Za to vrijeme čistila je svoje police od hrvatskih proizvoda za srpske i turske pa se ukupni poljoprivredno-prehrambeni izvoz RH u BiH, koji je u našem izvozu činio 33%, i više nego prepolovio – tvrdi naš izvor. Tradicionalni se izvoz hrvatske mliječne industrije s 34.000 tona u 2012. urušio na 12.000 tona u 2014., dok iz BiH traže nula carina i druge povlastice za ulazak svojih proizvoda u EU, na što Hrvatska, dodaje, ne može pristati. Iako se BiH o svemu još nije službeno očitovala, pa nema ni službenog hrvatskog odgovora, s bh. strane jučer su stizale osude. Predsjednik udruženja poljoprivrednika mljekara RS Vladimir Usorac najavio je i blokadu mlijeka iz RH u BiH. No s hrvatske strane uzvraćaju kako batina ima dva kraja te da oni žele biti dobri susjedi i partneri, što traže i od druge strane.

Dampinške cijene

– Treba inzistirati na reciprocitetu, prosjeku hrvatskog izvoza u 2011., 2012. i 2013. iz RH u BiH i da to postane kvota EU – kaže direktor Croatiastočara Branko Bobetić, uvjeren kako bi sadašnjom odlukom EK na našem tržištu završilo čak 95% od ukupnog izvoza mlijeka, sira... iz BiH, i do 35 mil. kg, dok je BiH Hrvatskoj nakon ulaska u EU uvela carinske stope od 10% plus prelevmane od 0,15 do 0,40 eura/kg. U uvjetima općeg poremećaja na tržištu EU ukidanjem kvota za mlijeko te ruskim embargom na izvoz iz EU, takvo je što neprihvatljivo, kaže i predsjednica udruženja hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka Cromilk Rašeljka Maras. Ističe da je RH već pogodio izvoz jeftinog mlijeka iz Njemačke, Austrije, Poljske te očekuje kako će diplomacija EU i vlasti u BiH naći načina da se nastavi trgovina s obje strane.

Jolanda Rak Šajn, Večernji list

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish