Najave

Počela je sezona sadnje jagoda


Nakon proljetnih radova u vrtu i sadnje novih voćkica, stiže i vrijeme za „voćnog vjesnika“ proljeća – Jagode. Jagode se sade kasnije od ostalih voćki i vrlo su jednostavne za posadit. Idealan period za sadnju frigo sadnica jagode kreće početkom svibnja i traje sve do kraja srpnja. Plodove daju vrlo brzo i vrlo su produktivne ako im se pruži adekvatna briga.
(Za narudžbu posjetite http://www.fragaria.hr/Narudzba.aspx) ADNJA:

Jagoda traži dobru pripremu tla, što uključuje uklanjanje korova i rahljenje zemlje. Pri sadnji treba paziti i na niveliranje zemlje kako bi se izbjeglo zadržavanje vode. Sade se na razmak od 30 cm. Adekvatna i česta prihrana u manjim obrocima je potrebna kako bi jagode dale svoj maksimum.

Prilikom sadnje, moramo voditi računa da korijen zadržava prirodni položaj, odnosno mora biti ravno ispružen u dubinu, a nikako ne smije ostati savinut prema gore ili zapetljan. Isto tako, korijenov vrat treba malo provirivati iz tla, ne smije se saditi ni preduboko ni preplitko. Kada sadnicu stavimo u tlo, zemlju treba pritisnuti, da dobro nalegne na korijen. Vrlo je važno navodnjavati prije sadnje, te odmah nakon sadnje i to ponavljati u slijedećih 7 – 10 dana.

PAR ZANIMLJIVIH SORTI ZA VAŠ VRT

JAGODE MJESEčARKE:

Jagode mjesečarke raðaju sve do pojave privih mrazova. Daju velike i čvrste plodove te raðaju kontinuirano za vrijeme čitave vegetacije. Samo na temperaturama > 30° C jagoda mjesečarka prestaje cvasti, dok na nižim temperaturama ponovno počinje s cvatnjom. Potrebno je eliminirati vriježe koje rastu tijekom vegetacije. Jagoda mjesečarka sadi se na osunčanim površinama u svježe tlo bogato organskom tvari ili u teglice s humusom kao supstratom.

ALBA:

Krase ju izrazito krupni plodovi i ukupni prinos po sadnici. Sorta jagode kratkog dana, vrlo zanimljiva zbog izuzetno lijepog izgleda i odlične kvalitete plodova. Rano dozrijevanje, izuzetno visoka rodnost i visoka prosječna težina ploda ostale su važne značajke ove sorte. Izduženo konusni oblik ploda vrlo je privlačan i zanimljiv na tržištu. Biljka je tolerantna na većinu uobičajenih bolesti jagode.

CLERY:

Najrasprostranjenija sorta u Hrvatskoj po pitanju komercijalne proizvodnje. Jako rana sorta jagode, pogodna za klimu kontinentalne Europe, a predstavlja odličnu kombinaciju produktivnih i komercijalnih značajki. Odlikuje se dobrim vigorom i pokazuje izuzetnu toleranciju na bolesti lišća i korijena. Zahvaljujući ujednačenosti ploda i svjetloći epiderme, plodove ove sorte je i jako lijepo vidjeti, osim što imaju izuzetno kvalitetan okus i intenzivnu aromu.

ŠUMSKA JAGODA „REGINA DELLE VALLI“

Regina delle Valli ili u prijevodu „Kraljica doline“ jedna je trenutno od zanimljivijih sorti na tržištu. Prije svega to je šumska jagoda - oblikom ploda, aromom i okusom. Ono što ovu sortu uvelike razlikuje od „drevne“ šumske jagode je ta da se razmnožava putem vriježa, a ne putem sjemenki. Daje i nešto krupnije plodove te je vrlo otporna i jednostavna za uzgoj.

Pošto se radi o mjesečarki, „Kraljica doline“ obilato raða tijekom cijele sezone

http://www.fragaria.hr/Narudzba.aspx

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish