Najave

Bogdanović: Tražimo iste uvjete kakve imaju farmeri u EU

OSIJEK - Hrvatska poljoprivredna komora traži da hrvatski seljaci imaju iste uvjete kakve imaju i europski farmeri, što uključuje i visinu poljoprivrednih potpora. Izjavio je to izmeðu ostalog Damjan Bogdanović, glavni tajnik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Osijeku, organiziranoj u povodu, kako je navedeno, sve češćih izjava nekih pojedinaca da hrvatskim seljacima treba smanjiti potpore ili ih čak i ukinuti.
Na konferenciji su sudjelovali i Vladimir Novotny, glasnogovornik HPK, i Mato Brlošić, predsjednik seljačke udruge Brazda i predsjednik Odbora za ratarstvo HPK.

- Ako je Europska unija predvidjela za hrvatsku poljoprivredu oko 6 milijardi kuna poljoprivrednih potpora, onda to tako treba i ostati. Eventulano smanjenje poljoprivrednih potpora značilo bi i neprihvaćanje načela EU. Kad je riječ o nekim zahtjevima koji idu u smjeru smanjenja potpora prema uzoru na neke od zemalja okruženja, treba reći da je točno da imamo takvih primjera gdje su niski poticaji, ali te zemlje imaju i niži standard od Hrvatske - rekao je Bogdanović, te je dodao kako su poljoprivredne potpore važne i za dostatnost proizvodnje, a utječu i na cijene poljoprivrednih proizvoda.

Bogdanović je naveo da je najočitiji primjer koliko za poljoprivrednike znače poticaji, sjetva pšenica koja je osim zbog lošeg vremena zasijana na samo 100.000 ha i zbog kašnjenja poticaja.
Mato Brlošić izjavio je da se, nažalost, u posljednje vrijeme sve češće pojavljuju pojedinci iz političkih redova, ali i neki koji su ranije radili za interese krupnog kapitala i istupaju protiv seljaka. - Svi oni koji tvrde da visinu poticaja treba smanjiti ili čak ukinuti trebali bi otvoreno kazati i da nisu za ulazak u EU - rekao je Brlošić.

Na konferenciji je iznesen podatak da u Hrvatskoj poljoprivredne potpore prima 100.000 poljoprivrednika, od čega ih 65.000 prima poticaje manje od 10.000 kuna godišnje.
Smatramo da je od poticanja malih poljoprivrednika veći problem, dodaje Bogdanović, što Hrvatska ima samo 350 OPG-a koji su potpuno usklaðeni sa zahtjevima EU, dok ostali moraju još dosta raditi na razvoju.

EU POTIčE I MALA GOSPODARSTVA
- Ako neki smatraju da mala poljoprivredna gospodarstva ne bi trebala dobiti ni 10.000 kuna godišnje, koliko dobivaju, morali bi znati da je praksa EU da i takva mala gospodarstva potiče da ostanu primjerice u Alpama i bave se nekom proizvodnjom - rekao je Bogdanović.

Zdenka Rupčić, Glas Salvonije

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish