Najave

Nesuðeni Josipovićev savjetnik odgodio prosvjed seljaka i ribara

OSIJEK - Najavljeni prosvjed seljaka i ribara, koji su prijetili blokadom slavonskih prometnica kod Ferovca u Požeško-slavonskoj županiji i jadranskih luka zbog gospodarskog pojasa, koji je koordinirano trebao započeti jučer u 11 sati, odgoðen je za petak, 4. ožujka. Izjavio je to Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka, istaknuvši da možda do prosvjeda seljaka i ribara i ne doð , ako se u četvrtak na sastanku kod predsjednika RH Ive Josipovića, na kojem očekuju i premijerku Jadranku Kosor i ministra poljoprivrede Petra čobankovića, ispune svi njihovi zahtjevi. Mlinarić navodi da seljacima nije u cilju izvlačiti traktore na ceste i prosvjedovati, već da kao i svi ostali graðani koji imaju svoje obveze imaju i svoja prava, odnosno da im se omogući što povoljnije uvjete za proizvodnju te isplati ono što im je obećano.

 

- Osobno sam, budući da su se ministar čobanković i premijerka Kosor oglušili na naše zahtjeve, a smatrajući da mi je to dužnost, kontaktirao predsjednika Ivu Josipovića i obavijestio ga o prosvjedima. Predsjednik je rekao kako se boji da bi prosvjedi mogli eskalirati i dovesti do većih nereda, te je obećao organizirati sastanak predstavnika Vlade i seljaka u četvrtak kako bi se ipak za stolom, a ne na cesti pronašlo rješenje - rekao je Mlinarić.

Mlinarić je, podsjetimo, trebao biti predsjednikov povjerenik za selo i poljoprivredu, meðutim nakon što se saznalo da je protiv njega podignuta kaznena prijava zbog nezakonitog korištenja poljoprivrednih poticaja, predsjednik ga se odrekao.

Seljaci traže da im se omogući jeftiniji plavi dizel, legalizacija farmi za nula kuna, da im banke omoguće kamate od najviše četiri posto, da ovrhe ne mogu ići na potpore, isplatu poticaja u maksimalnom iznosu.
Na sastanak s predsjednikom, premijerkom i ministrom poljoprivrede koje je organizirala udruga Nezavisni hrvatski seljaci pozvano je šest predstavnika seljačkih udruga: Dragutin Dukić, Mato Mlinarić, Matija Brlošić, Tomislav Majetić, Željko Aragović, Mijo Latin i Miljenko Ivanuša.

Zdenka RUPčIć; Glas SlavonijeTražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish