Najave

MIRISNO: Supergnojivo iz Iloka već ozelenjuje Afriku

Zagrebačka tvrtka Novatech koja se bavi stvaranjem inovativnih proizvoda baziranih na novim tehnologijama pokrenula je u Iloku proizvodnju prirodnog proizvoda za poljoprivredu Fitolife, jedinstvenog na svjetskom tržištu kojim se proizvodnja u poljoprivredi, posebice u voćarstvu i povrtlarstvu, može povećati i za 20 posto. Novatech trenutno pregovara s nekoliko kompanija iz Europe, Australije i Kanade koje su zainteresirane da taj proizvod počnu primjenjivati u poljoprivrednoj proizvodnji.

U našu tvornicu u Iloku trenutačno investiramo milijun eura, a s novom nanotehnologijom do kraja godine trebala bi početi i puna proizvodnja tog proizvoda, za koji već postoji interes - kaže predsjednica Uprave Novatecha Nevenka Kovač. - Proizvodit ćemo u Iloku oko 2000 tona Fitolifea, a ta količina tog folijarnog sredstva za prihranu i pospješivanje rasta biljaka, temeljenog na obraðenom prirodnom mineralu kalcitu, može poboljšati proizvodnju na oko 200.000 hektara poljoprivrednih površina.


Pokusi traju

Trenutno s ovim našim proizvodom sudjelujemo u projektu ozelenjavanja površina u Senegalu u Africi, u suradnji s francuskim stručnjacima, a kad taj posao krene, uvjereni smo da ćemo taj proizvod moći prodavati u cijelom svijetu - pojašnjava Kovač.

Privatna tvrtka Novatech, čija je glavna djelatnost upotreba novih tehnologija, osnovana je 1999. godine, dok je većina trenutnih aktivnosti počela 2006. godine, kada je tvrtka postala ekskluzivni korisnik primjene tehnologije mikronizacije, kaže Kovač i dodaje da je na toj tehnologiji bazirana poizvodnja njihova novog proizvoda, a zaštitili su je u cijelom svijetu.

Iskustvo iz Belupa

- Ako posao krene, mogli bismo postići veliki uspjeh i u budućnosti proširivati proizvodnju, ali i davati licencu za proizvodnju naših proizvoda u svijetu - dodaje predsjednica Uprave tvrtke koja je niz godina radila u koprivničkom Belupu. Osim ovog proizvoda, tvrtka u svom program ima i medicinske proizvode, a namjera im je proizvoditi i ekološke pesticide za kojima vapi svjetsko i domaće agrotržište.

Nova tvornica u Iloku nalazi se na prostoru bivšeg mlina, a kako kaže direktor tvornice Mato Bilušković, u njoj će biti zaposleno 20 ljudi koji će, ovisno o nardužbama, raditi u tri smjene.

On kaže da je Iloku važna svaka investicija, a s obzirom na činjenicu da je riječ o proizvodnji koja ima perspektivu, može se očekivati i proširivanje proizvodnje.

Bilušković objašnjava da je taj proizvod u obliku praha koji se dodaje u prihrani biljaka, a moguće ga je koristiti u organskoj poljoprivredi, kao i u konvencionalnoj, no najbolje razultate daje u voćarstvu, vinogradarstvu i povrtlarstvu. Proizvod je nastao kao plod hrvatskog znanja, a izazvao je zanimanje stručne javnosti pa je ostvarena suradnja sa sveučilištem u Bonnu i drugima.

Uz ulaganje od 100 eura, odnosno deset kilograma tog proizvoda za jedan hektar površina moguće je povećati proizvodnju do 20 posto, što je itekako revolucionaran korak, kaže predsjednica Uprave. Proizvod se može se koristiti u ekološkoj poljoprivredi, gdje bi trebao biti veliki oslonac i pomoći takvoj vrsti proizvodnje, kaže Nevenka Kovač, i otkriva da se za taj proizvod zanima i najveći hrvatski ekološki proizvoðač Željko Mavrović.

Jutarnji.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish