Najave

čaša mlijeka dnevno za pamćenje

Samo jedna čaša mlijeka dnevno može poboljšati moždane funkcije, barem tako tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Maine u SAD-u. Njihova je studija otkrila da osobe koje redovito konzumiraju mlijeko imaju pet puta veće šanse za uspjeh na testovima pamćenja i moždanih funkcija od onih koji ne piju mlijeko. Time se potiče i stariju populaciju da poveća konzumaciju mliječnih proizvoda, jer osim već dokazanog da utječu na jačanje kostiju, očito čine dobro i za pamćenje, prenosi Daily Mail.


– činjenica je da su mliječni proizvodi dobri za organizam, naravno osim u slučajevima kada ljudima iz zdravstvenih razloga nije dopuštena konzumacija mlijeka – objasnila je voditeljica studije Merrill Elias dodavši da su s godinama utvrdili da glavni sastojci mlijeka – kalcij, proteini, vitamin D i magnezij – mogu igrati veliku ulogu u smanjenju dijabetesa i pretilosti, a sada tome mogu dodati i pozitivan utjecaj na kognitivne funkcije.

Studija objavljena u časopisu International Diary predlaže i najjednostavnije načine kako mliječne proizvode uvesti u svakodnevnu prehranu.

– Sve navedeno je dobar razlog da u prehranu uvedete mliječne proizvode. Bilo da dodajete mlijeko u kavu, popijete "milkshake" ili mlijeko ili jogurt dodajete u pahuljice za doručak. Mlijeko bez pretjeranog truda možete uvesti u svoju prehranu.

Vecernji.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish