Najave

Sve više mlijeka s oznakom 'domaće'

Ovih dana se u trgovinama na ambalaži mlijeka i mliječnih proizvoda više proizvoðača pojavio znak »Mlijeko hrvatskih farmi« popraćen i logom Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA).

Radi potpore proizvodnji mlijeka u Hrvatskoj, HPA je pokrenuo aktivnosti za uvoðenje znaka »Mlijeko hrvatskih farmi« na ambalaži mlijeka s hrvatskih farmi, kao i mliječnih proizvoda proizvedenih od mlijeka s domaćih farmi. Glavni cilj ovog projekta je promotivnom kampanjom domaće proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda proizvedenih od mlijeka na hrvatskim farmama osigurati povećanje potrošnje tih proizvoda uz istodobno povećanje proizvodnje mlijeka na hrvatskim farmama. »
U HPA-u smatramo da daljnji razvoj sektora mljekarstva u Hrvatskoj ovisi ponajprije o još jačoj povezanosti proizvoðača mlijeka, preraðivačke industrije i potrošača, a budućnost nam je svima vezana uz osiguranje kvalitetne, i prepoznatljive hrane«, kaže ravnatelj HPA Zdravko Barać. Stvaranjem prepoznatljive oznake »Mlijeko hrvatskih farmi« na ambalaži mlijeka i mliječnih proizvoda šalje se potrošačima jasna poruku o proizvodu, u čiju je proizvodnju ugraðena kvaliteta mlijeka s hrvatskih farmi. Na korištenje znaka dosad se odlučilo 14 mljekara, meðu kojima su sve vodeće koje otkupljuju oko 90 posto svih količina proizvedenog mlijeka u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je tijekom prošle godine otkupljeno više od 675 milijuna litara mlijeka, a uvezeno oko 100 milijuna litara.

Jedinstvena i prepoznatljiva oznaka kojom se označavaju domaći poljoprivredni proizvodi, a s namjerom povećavanja njihove potrošnje i proizvodnje, česta je pojava u zemljama Europske unije, a cjelokupnu organizaciju oko pravilnog korištenja znaka obično preuzima neka od institucija zadužena za kontrolu kvalitete tih proizvoda. Stoga je jasno zašto kontrolu korištenja znaka obavlja HPA, u čijem sklopu djeluje i Središnji laboratorij za kontrolu mlijeka, u kojem se pokraj redovitih mjesečnih kontrola kvalitete mlijeka svih isporučitelja mlijeka, skupljaju i podaci o cjelokupno otkupljenim količinama mlijeka u Hrvatskoj.

Vjesnik.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish