Najave

Hrvatski svinjogojci traže kupce na tržištima bivše Jugoslavije

Najnoviji uvoz iz čilea doveo je do potpunog kolapsa hrvatskog tržišta svinjama. To je navelo domaće svinjogojce da se pokušaju okrenuti drugim tržištima, primjerice, nekim zemljama bivše Jugoslavije, gdje su konkurentni, odnosno gdje je kvaliteta svinja lošija, a cijena viša.

Kako neslužbeno doznajemo, izvoz svinja koji bi država trebala subvencionirati s kunu i pol po kilogramu trebao bi krenuti kada ga odobri Vlada RH i objavi natječaj za izvoznike.

Kad je riječ o uvozu svinja, Vlado čorić, predsjednik Strukovne skupine svinjogojaca Slavonije i Baranje, ističe da je iz čilea u tri mjeseca uvezeno 1.400 tona smrznutog svinjskog mesa, što je oko 30.000 tovljenika, gotovo isto toliko koliko je trenutno u Hrvatskoj svinja koje teško pronalaze kupca. Nekontrolirani uvoz svinja, posebice izražen posljednjih godina, prouzročava sve veće probleme domaćoj svinjogojskoj proizvodnji. čorić napominje podatak da je lani (za ovu godinu nema podatke) u prva tri mjeseca u hrvatskim klaonicama zaklano 222.000 tovljenika, od čega je čak 150.000 od uvoznih prasaca. Inače, godišnje se u Hrvatsku iz zemalja EU uveze 670.000 prasaca, odnosno 54.000 komada na mjesec. Što se tiče tržišta zemalja Europske unije, čorić ističe da na njih domaći svinjogojci još uvijek ne mogu, što je apsurd, jer je zabrana izvoza zbog pojave svinjske kuge trajala od 2005. do 2007. godine. Od tada do sada administracija nije, očito, odradila svoj posao jer u tom vakuumu nije moguć izvoz u zemlje EU, u kojima sada, kako kažu, mnogi svinjogojci vide šansu jer je cijena u porastu.

čorić navodi da bi uskoro i u tom dijelu moglo doći do pomaka jer je resorno ministarstvo obećalo da će tražiti od EU-a odobrenje da se bar 10 posto od ukupne hrvatske proizvodnje svinja može izvoziti u EU. čorić navodi da je trenutna cijena svinja na domaćem tržištu niska, kreće se oko 12 do 13 lipa po mesnoj jedinici, odnosno ako je riječ o tovljeniku od 100 kilograma, cijena je 7 kuna za kilogram. - S tom smo cijenom u gubitku oko 200 kuna po tovljeniku, jer je naša proizvoðačka cijena svinja 9 kn/kg., veli čorić.

Glas Slavonije

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish