Najave

Svjetsko halal tržište vrijedno 500 milijardi dolara

Svjetsko tržište halal proizvoda vrijedno je oko 500 milijardi dolara, a hrvatsko gospodarstvo na to tržište plasira roba u vrijednosti tek 250 milijuna dolara. Rekao je to danas predsjednik HGK Nadan Vidošević otvarajući stručnu prezentaciju 'Mogućnosti izvoza kroz halal program' na Zagrebačkom velesajmu a u sklopu meðunarodnog sajma InGa, stoji u priopćenju Zagrebačkog velesajma.

'Nisu to nikakvi proizvodi koji se rade uz nekakvu mistiku. Halal prevedeno na hrvatski jezik znači - dozvoljeno', pojasnio je muftija Šefko Omerbašić. Dodao je da je halal proizvodnja nastala pojavom islama pred oko 1500 godina i zapravo je preteča današnje popularne eko-proizvodnje. A koliko je to tržište veliko govori brojka od oko 1,5 milijarde stanovnika Zemlje koji ga konzumiraju. Omerbašić je rekao da hrvatske tvrtke za sada ne participiraju značajno u trgovini halal proizvodima ali da se stanje poboljšava i da će učiniti sve kako bi oni koji imaju certifikat halal proizvoda našli kupce u islamskom svijetu. Za sada certifikat posjeduje 18 tvrtki, a nekolicina je podnijela zahtjev za certifikatom.

Prema ocjeni Vidoševića, ne treba zanemariti ni tržište u okruženju (Srbija, BIH, Makedonija, Albanija, Crna Gora), gdje se proizvodi s halal certifikatom iz Hrvatske doživljavaju kao domaći proizvodi. Tijekom savjetovanja predstavljena je Hrvatska izvozna kuća u Omanu, upoznavši sudionike o sustavu obilježavanja, praćenja i utvrðivanja autentičnosti prehrambenih proizvoda u skladu s halal standardom. Tvrtka "Naše klasje" predstavila je svoja iskustva implementacijom zahtjeva halal kvalitete. O mogućnosti izvoza kroz halal program govorio je Aziz Hasanović, pomoćnik predsjednika Mešihata, a o ulozi i doprinosu Agencije za certificiranje halal kvalitete u razvoju halal procesa govorio je Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje iz Tuzle.

liderpress.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish