Najave

Jedino domaće tekuće krmivo

Sladorana Županja predstavila novi proizvod «Sladoliq» koji spada u red tekućih krmiva na bazi melase. Proizvod je danas predstavljen u restoranu Kristal u Županji nakon dvomjesečnog testiranja provedenog na mliječnim kravama, a predstavio ga je dr. Stanislav Latos. Takoðer je održano predavanje na temu Suproizvodi industrije šećera u ishrani krava prof. dr. Darka Grbeše s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a iskustva pokusa na farmi Popovac prenio je dr. Antonio Maltar, glavni nutricionist tvrtke Agrokor zadužen za ishranu krava muzara.

Sladoliq je proizvod namijenjen poboljšanju okusa krmiva. Korištenje takvih tekućih krmiva široko je prihvaćena praksa u državama s razvijenim govedarstvom, a osobito krmiva na bazi melase zbog njihovih povoljnih utjecaja. Krmiva poput Sladoliqa povoljno djeluju na organizam preživača poboljšavajući fermentaciju i uvjete fermentacije u buragu, najvećoj želučanoj komori, opskrbljujući tako organizam energijom i bjelančevinama te povećavajući sintezu bjelančevina, što povoljno utječe na sastav mlijeka.

Sladoliq se sastoji od min. 50% suhe tvari, 18% bjelančevina, te sadrži ukupno 27% šećera.

Omjer količine Sladoliqa i povećanja količine mlijeka može se izraziti na način da se uporabom 1 kg Sladoliqa količina mlijeka povećala za 2 l. Uporabom Sladoliqa u prehrani krava povećane su masnoće u mlijeku do 1%, dok je servisni period skraćen.

Uvoðenju proizvoda na tržište prethodio je dvomjesečni eksperiment proveden u razdoblju od 22. listopada do 22. prosinca 2009. godine na mliječnim kravama na farmi u Popovcu, koja primjenjuje suvremene metode hranidbe.

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish