Najave

U Umagu strah zbog mogućeg gašenja prerade rajčice za Podravku

paradajzNakon što je potkraj prošle godine prodala Raiffeisen Leasingu svoju tvornicu za preradu rajčice u Umagu za navodno šezdesetak milijuna kuna, Podravka je istu tvornicu odmah uzela u najam, a ovog četvrtka ekipa njezine nabave odlazi u Istru na pregovore s kooperantima o proizvodnji sirovine za ovu godinu. "Ove godine ostaje proizvodnja u Umagu po starom, ništa se bitno ne mijenja, a svi su izgledi da će se početi realizirati ideja o gradnji nove tvornice u umaškoj industrijskoj zoni Ungarija", rekao nam je telefonom Podravkin glasnogovornik Drenoslav Žekić. "Dobili smo obećanje da će se tvornica u industrijskoj zoni graditi, a nedavno je grad dobio graðevinsku dozvolu za opremanje zone infrastrukturom", odgovorio je na nedavno vijećničko pitanje o toj problematici umaški gradonačelnik Vlado Kraljević.
. U Podravci Umag privodi se kraju prerada i punjenje prošlogodišnje rajčice, u veljači će sve biti zgotovljeno i radnici će najvjerojatnije na plaćeni dopust do početka ovogodišnje proizvodnje, znači negdje od kraja veljače do početka lipnja. "Ja i predsjednik zaposleničkog vijeća danas smo tražili razgovor s pomoćnicom direktora jer želimo znati što se dogaða, čuli smo da je tvornica prodana, ali nas nitko službeno o tome nije izvijestio. Nas sedamdesetak radnika već smo dvije godine u silnoj neizvjesnosti i strahu da ćemo ostati bez posla jer tad su počeli razgovori o preseljenju tvornice s ove lokacije u središtu grada u industrijsku zonu. Bojali smo se da vlasnik želi zapravo prodati atraktivno zemljište i napustiti, kako kaže, neisplativu proizvodnju", ističe sindikalni povjerenik Dragutim Bužić i dodaje da nikakav konkretan odgovor nisu dobili ni danas.

Bojazan radnika je utoliko veća što je Podravka Umag šutke jednako ugasila punjenje povrća i proizvodnju čajeva. "Iako smo važna karika u proizvodnom lancu koncentrata rajčice jer sve kreće od sirovine, dakle od nas stalnih kooperanata, mi o prodaji tvornice znamo samo što čujemo na ulici. U četvrtak idemo na razgovore o ovogodišnjoj proizvodnji u potpunoj neizvjesnosti, ali smo pomalo ogorčeni na Podravku jer se oglušuje na sve naše zahtjeve. Lani smo već tražili povećanje cijene sa 70 lipa na kunu po kilogramu, ali od toga, kao ni od obećanja ministra čobankovića da će država uskočiti s većim poticajima, do sada ništa. U meðuvremenu, svjedoci smo divljanja cijena i inflacije, osobito gnojiva bez kojeg nema proizvodnje. Iako smo uložili velik novac u nabavu strojeva i izgradnju sustava za navodnjavanje, morat ćemo razmisliti o nastavku te proizvodnje", kaže predsjednik Udruge kooperanata "Pomidor" Dario Makovac. Sa žaljenjem konstatira da se broj kooperanata smanjuje iako postoje mogućnosti za višestruku proizvodnju na Bujštini.

Prosperitet na kupoprodaji

činjenica je da je domaća sirovina skuplja od uvozne, ali Makovac tvrdi da je u posljednje vrijeme pedeset posto poskupio koncentrat rajčice u Italiji otkud se najviše i uvozi, a kvaliteta je nemjerljiva s našim. Smatra da se Podravka nažalost počela svrstavati meðu grupe i lance koji prosperitet grade na kupoprodaji, a ne na razvijanju vlastite proizvodnje, što je za domaću proizvodnju pogubno. "Najjeftinija je uvijek proizvodnja u vlastitom dvorištu. Istra ima velik potencijal za proizvodnju ove sirovine, za to postoje i poticaji, i preradu u svakom slučaju treba zadržati", rezolutan je županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović.

Inače, osim tvornice za preradu rajčice Podravka je u Istri prodala i tvornicu sladoleda Ice Union u Poreču, a špekulacije idu u pravcu da će, nakon što pokrpa postojeće dubioze, preuzeti pazinski Puris. Budući da iz Podravke informacije ne izlaze lako, a pregovori o Purisu koji je u vlasništvu jedne banke traju poprilično dugo, čini se da je riječ samo o nagaðanjima. Priopćenje će za javnost zasigurno stići kad transakcija bude obavljena.

Poslovni.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish