Najave

Od proljeća certifikati za prodavače domaćih proizvoda

povrcetrznicaMali proizvoðači koji domaće proizvode prodaju na osječkim tržnicama, a upisani su u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, moći će od proljeća iduće godine dobiti certifikat o autentičnosti proizvoda. Naime, prema projektu "Certificirana seljačka tržnica", koji provodi američka razvojna asocijacija USAID, certifikat potvrðuje da su proizvodi osobe koja certifikat posjeduje proizvedeni isključivo na njegovom gospodarstvu. Prema riječima Zvjezdane Tuma-Pavlov, direktorice Tržnice d.o.o., ovaj se projekt provodi u nekoliko hrvatskih gradova, a vrlo je značajan, jer će svim kupcima biti pružena mogućnost prepoznavanja proizvoðača koji proizvode kvalitetno hrvatsko povrće na svojim registriranim gospodarstvima.
- Tržnica d.o.o. već je obavila anketne razgovore s prodavačima na tržnici, te je odreðen broj njih iskazao interes za dobivanje certifikata shvativši smisao projekta, a to je mogućnost prepoznavanja autohtonog hrvatskog proizvoda na tržnici. Naime, kupci su nerijetko skloni pitati prodavače je li nešto svježe ili domaće, pa će im se ovako izići ususret. Takoðer, na ovaj će se način pobrinuti za male proizvoðače koji svoje proizvode prodaju isključivo na tržnici, jer ih ne proizvode dovoljno da bi ih ponudili velikim trgovačkim lancima, rekla je Tuma-Pavlov, dodavši kako će u provoðenje projekta biti uključena i Poljoprivredno savjetodavna služba, a svi koji će imati certifikat, morat će, osim upisa u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, biti registrirani i u lokalnoj udruzi proizvoðača povrća koju će morati osnovati.

- Svi zainteresirani proizvoðači morat će uz podnošenje zahtjeva za dodjelu certifikata, morati priložiti i dokaz o upisu u Upisnik, ali i prikazati godišnji plan proizvodnje, odnosno njezinu evidenciju i količinu, te vrstu povrća koje proizvode. Kontrola imatelja certifikata bit će vjerojatno jednom godišnje, a Tržnica d.o.o. svim će proizvoðačima za početak snositi troškove članarine u novoosnovanoj udruzi proizvoðača povrća, objasnila je direktorica Tržnice d.o.o.

Napomenula je kako će proizvoðači s certifikatom imati odreðen "imidž" kako bi ih kupci mogli razlikovati od drugih prodavača. Naime, nakon što dobiju certifikat, prodavači će dobiti posebne pregače, kape, te drugu odjeću i oznake koje će im davati prepoznatljiv izgled.
- Ovakav način proizvodnje ne treba poistovjećivati s ekološkom proizvodnjom, jer ona zahtijeva ispunjavanje niza drugih uvjeta. Ovdje je jednostavno riječ o čistoj domaćoj proizvodnji pod geslom "S hrvatskog polja na hrvatski stol", zaključila je Zvjezdana Tuma-Pavlov.

www.glas-slavonije.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish