Najave

Na policama paprika po EU kriterijima

paprika_articleMinistarstvo poljoprivrede objavilo je dva nova pravilnika kojima se propisuje kako moraju izgledati na policama trgovina papirka i rajčica koje se stavljaju u promet.  Novi pravilnici dio su usuglašavanja domaćeg zakonodavstva s europskim, a njima se točno odreðuju oblik, izgled, težina paprike i rajčice te na koji način moraju bii pakirane i deklarirane.

Dražen čačić, predsjednik Zajednice udruge proizvoðača povrća, kaže da su to prva dva pravilnika, a još se 12 novih pravilnika o izgledu povrća na policama tek treba prihvatiti. Danas se na tržištu nudi sve i svašta i ovi bi pravilnici trebali promijeniti stanje na tržištu - ističe čačić.
Zajednica udruga prozivoðača povrća zajednički je s Ministarstvom radila na izradi pravlnika, kako bi se sredilo tržište povrća koje je danas još kaotično te se prodaje, kako kaže čačić, kojekakvo “smeće”.

U Ministarstvu kažu da je pravilnik zapravo prevedeni pravilnik kakav postoji u EU. Za pojedine odredbe, primjerice onu koja spominje “najveći promjer ekvatorijalne ravnine ploda”, ni u samom Ministarstvu nisu nam mogli objasniti što zapravo točno znače.

Prema čačićevim riječima, najveći je problem pravilnika to što njima nije točno definirano tko će i kako će se kontrolirati što se sve stavlja u promet. Ipak, svako pakovanje mora sadržavati identifikaciju, naziv i adresu pravne ili fizičke osobe koja pakira ili isporučuje papriku ili rajčicu.

Maksimalna razlika 20 milimetara

· dok su za prodaju rajčice predviðene tri kategorije (ekstra, prva i druga), papriku je moguće prodavati u dvije: prvoj i drugoj klasi
· oba pravilnika propisuju da u svim klasama paprika i rajčice moraju biti zdrave, bez stranih čestica ili primjesa, svježeg izgleda, dobro razvijeni, bez štete od mraza, bez sunčanih opeklina, s peteljkom, bez nenormalne vanjske vlažnosti
· kod rajčica se dopušta odstupanje od veličine za sve klase u jedinici pakovanja koje može biti do 10 %, po broju ili težini rajčica koje imaju nešto manji ili veći promjer od naznačenog, s minimalnom veličinom od 33 mm za okrugle i rebraste rajčice i 28 mm za dugu-ljaste rajčice
· kod paprike razvrstane po veličini razlika u promjeru izmeðu najvećeg i najmanjeg ploda u istom pakovanju ne smije biti veća od 20 mm.
.

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish