Najave

Proizvoðači ljekovitog bilja traže 30 posto veće poticaje

kamilica-410VIROVITICA – Proizvoðači ljekovitog i aromatičnog bilja okupljeni u Grupaciju proizvodnje i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja Hrvatske gospodarske komore, zatražit će od Vlade Republike Hrvatske povećanje poticaja za 30 posto čime bi ta proizvodnja ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, bila profitabilnija i konkurentnija. Naime, potpora za ekološku proizvodnju kamilice, koja je za 30 posto skuplja od tradicionalne proizvodnje, smanjena su sa dosadašnjih 3000 na 1650 kuna po hektaru.

Grupacija predlaže poticaje za tri grupe kultura u konvencionalnoj i isto toliko u ekološkoj proizvodnji jer su različiti troškovi proizvodnje kod, primjerice, jednogodišnje ili dvogodišnje kulture.

Osim toga, grupacija predlaže proširenje liste ljekovitog bilja čija bi se proizvodnja poticala te potporu za sjemensku proizvodnju i sadnice do 3000 kuna. Traže i da, pralikom davanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, za područje Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije, prednost imaju proizvoðači ljekovitog i aromatičnog bilja te da se proizvoðačima duhana zabrani korištenje zaštitnih sredstava koja više nisu u uporabi u Europskoj uniji jer im ostaci pesticida u zemlji otežavaju proizvodnju kamilice. Grupacija će zatražiti i razvrstavanje ljekovitog bilja u posebnu skupinu jer se ta proizvodnja statistički vodi s proizvodnjom cvijeća i ukrasnog bilja.

U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 2500 tona ljekovitog i aromatičnog bilja koje se koristi u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

www.virovitica.net

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish