Najave

Ekoproizvodnja ljekovita bilja

ekobiljePETROVA GORA Franjo i Štefica Korade iz Petrove Gore radili su u inozemstvu kao ugostitelji, a prije dvije godine, promatrajući neiskorišteno zemljište pokraj svoje kuće, odlučili su početi uzgajati bijeli sljez. Potpisali su ugovor s tvrtkom Suban iz Samobora koja otkupljuje ljekovito bilje i zasadili bijeli sljez na 5000 četvornih metara zemlje, a danas jedini u Zagorju uzgajaju bijeli sljez na čak 15.000 kvadrata. Bijeli je sljez jestiva biljka i lijek protiv bolesti dišnih putova. Posebno je ljekovit sljezov korijen, no iskoristivi su i listovi i cvjetovi. Sljez je poznat i cijenjen tisućama godina - kaže gospoða Štefica. Bračni par Korade u uzgoju sljeza ne koristi se umjetnim sredstvima i inzistira na ekološkoj proizvodnji. Nakon oranja u svibnju i lipnju prošle godine zasadili su 70.000 sljezovih sadnica.

Sljez je dvogodišnja biljka, a korijen je najljekovitiji druge godine. U uzgoj treba uložiti mnogo truda, zalijevati, okapati, posipavati. Jedna je berba cvjetova i listova na godinu zajamčena, no moguće su i dvije. Prošlogodišnji sljez želi smo dvaput, a ovo je prva berba novog sljeza.

Sve radimo ručno, bez strojeva, komadić po komadić. Nakon košnje sljez se tri tjedna suši na tavanu i u štaglju. Najbitnije je da je zemlja odmorena, a sljez je pogodan za ovo podneblje i vrlo tražen na hrvatskom i svjetskom tržištu - kazali su supruzi Korade.

Nakon sušenja sljezove listove i cvjetove prodaju Subanu po 15 kuna kilogram, a za kilogram sljezova korijena dobiju 50 kuna. Trenutačno nastoje dobiti potvrdu o ekološkoj proizvodnji, odnosno ekološki znak. Očekuju pomoć Općine Lobor i već sljedeće godine županijske poticaje.

Franjo i Štefica uzgajaju i ljekovitu biljku melisu od koje se proizvodi eterično ulje, a u poslu im pomažu sinovi Marko i Antonio.

www.vecernji.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish