Najave

Bogat prinos batata u poljima Retkovaca

batat2Na obiteljskom gospodarstvu Vladimira Gadže, u Retkovcima, jučer je izvaðen batat, jedinstvena i visokovrijedna povrtlarska kultura, čiji su prinosi izvan svih očekivanja. Naime, DC Vukovarsko-srijemske županije u suradnji s Poljoprivrednom zadrugom Ergele Višnjica, koja je 2006. u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu počela komercijalnu proizvodnju batata, a danas pribavlja izvozne dozvole i povećava proizvodnju, organizirao je sredinom svibnja pokusno polje na obiteljskom gospodarstvu Gadže. Slatki je krumpir, 550 prijesadnica batata, u nešto više od dva sata, tada, posaðeno prvi put u Vukovarsko-srijemskoj županiji, na površini od 1.150 četvornih metara. 
“Ono što je najvažnije, tržište nam je osigurano. Prinosi su izvanredni za moguću komercijalnu proizvodnju, nema velikih ulaganja, prijesadnice su koštale 3,60 kuna, kupili smo i ekološku foliju, a gnojidba je bila domaća, bez umjetnih pesticida. Jedini mogući neprijatelj bili su miševi, koji su ponegdje napravili oko 20 posto štete. Sadnja je vrlo prihvatljiva na zapuštenim, manjim ratarskim površinama, a kojih je u Slavoniji, nažalost, napretek.

Jedini je posao voditi računa o travi izmeðu folije i prijesadnice, a riječ je o slaku ili kupini. Redovi su široki oko 120 cm, te je povremeno potrebno samo motikom počisiti. I to je sav posao”, kaže Gadžo, koji je oko ovog posla anagžirao cijelu svoju obitelj. Batat se inače ubraja meðu prvih deset namirnica u svijetu i ima visoku koncentraciju antioksidansa, betakarotena, vitamina C i E, kao i veću količinu fitosterona, koji štite organizam od kancerogenih bolesti, te će ova južnoamerička kultura zasigurno svoje mjesto pronaći i ovdje u Slavoniji. “Po jednoj kućici dobije se kilogram batata, no na našem polju izvadili smo čak 1,6 kilograma”, ističe Gadžo, dodajući kako i dalje misli saditi ovu južnoameričku kulturu, ali na nešto manjoj površini. “Slatki krumpir je vrlo zdrav, a i moja supruga već je u svojoj kuhinji isprobala brojne recepte, tako da je sada batat često na našem stolu. Moja je želja ponajprije bila učiniti nešto za Slavoniju, a i znatiželjan sam kada je o poljoprivredi riječ. Saðenje batata nije previše težak posao za nas umirovljenike, a može se nešto i zaraditi”, zadovoljno je kazao Gadžo, dodavši kako je tržišna cijena batata izmeðu pet i šest kuna. Za kraj dodajmo kako je PZ Ergela Višnjica trenutačno u postupku pribavljanja izvoznih dozvola, te se očekuje da bi u 2008. godini mogli povećati proizvodnju četiri-pet puta i omogućiti uzgoj batata na pjeskovitim i blago kiselim područjima Slavonije.

Na vaðenju batata i Vesna Škare Ožbolt


Ovo su izvrsni rezultati, a mislim da se Hrvatska mora jako dobro pripremiti za proizvodnju hrane. Ovo je dokaz da mala gospodarstva mogu biti jednako uspješna kao i velika i to ako se napravi kvalitetan plan i ako se izabere prava kultura. Politika prve kulture i sadnje je ključna priča, dodale je Vesna Škare-Ožbolt, predsjednica DC-a, koja je takoðer bila jučer na obiteljskom imanju Gadže.

Autor: Roberta MESIć

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish