Najave

Hrvatske rajčice plasirao je na španjolsko tržište

Budućnost poljoprivrede je u uzgoju povrtlarskih kultura u plastenicima i staklenicima u strogo kontroliranim uvjetima gdje nema opasnosti od suša, leda ili poplava koja u samo jednom danu može uništiti cjelogodišnji rad i trud – tvrdi Željko Krolo, vlasnik tvrtke Zarja koja kod Vukovara i Dugog Sela posjeduje moderno izgraðene i opremljene plastenike i staklenike. U plasteniku površine dva hektara na ulazu u Vukovar već godinama se uspješno proizvode krastavci koji se prodaju po hrvatskim trgovinama. U meðuvremenu se u dugoselskom stakleniku, koji se prostire na 3,7 hektara, proizvode rajčice koje će se od ove godine prodavati na španjolskom tržištu.

– Izgradnja takvih objekata je skupa i zahtjevna, ali kako su u njima strogo kontrolirani uvjeti, berbe su moguće tijekom cijele godine – objašnjava Vukovarac, koji je postao jednim od vodećih proizvoðača krastavaca i rajčica u Hrvatskoj, a zaradu kod njega ostvaruje četrdesetak radnika.

U vukovarskom plasteniku, dodaje, godišnje proizvede do 600 tona krastavaca dok se u stakleniku u Dugom Selu godišnje ubere 1500 tona rajčice grapollo i 100 tona minirajčice.

– Planiramo trenutačne kapacitete dodatno proširiti, no o svemu će konačnu riječ dati zahtjevi tržišta. Imamo i 15 hektara voćnjaka s jabukama, a ove godine očekujemo i prvu berbu krušaka. Svi naši projekti rade se po europskim standardima tako da kupcima nudimo proizvode najviše moguće kvalitete, jeftinije i zdravije nego je to uvozno povrće – zaključio je Krolo.

Vecernji.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish