Najave

Jedan hektar lubenica do 30.000 kuna zarade

OPUZEN - Berba i otkup lubenica na neretvanskim poljima od Metkovića do Ploča odvijaju se predviðenom dinamikom. Ovo ljeto na području doline Neretve zasaðeno je oko 200 hektara površina, a urod se procjenjuje na oko osam tisuća tona što je, smatraju stručnjaci, dostatna količina za podmirenje potražnje za ovim voćem na dalmatinskom tržištu.

Zasaðeno je tridesetak posto manje površina u usporedbi s prošlom godinom, jer u donjem Poneretvlju prevladavaju nasadi mandarina, a i poljoprivrednici se u velikom broju slučajeva preorijentiraju na stakleničku i plasteničku proizvodnju sezonskog voća i povrća, koja nudi bolju zaradu.


Zasoljena voda Neretve

Urod lubenica na hektaru u idealnim uvjetima može biti i do šest vagona uz uvjet kvalitetnog tla i vode za zalijevanje. Upravo zalijevanje nekvalitetnom slanom vodom u Neretvi umanjuje prinose, jer u istim uvjetima proizvodnje, primjerice u Maðarskoj, hektar lubenica daje dvadeset posto više.

Trenutačna prodajna cijena lubenica u Neretvi je od 1,10 do 1,40 kuna, što se smatra nezadovoljavajućom cijenom s obzirom na visoke troškove sadnje i početna ulaganja. Od 2,5 kuna početnih, koliko su za kilogram lubenica poljoprivrednici dobivali prije dva tjedna, lubenica je posljednjih dana pala na 1,10 kunu što je po mišljenju proizvoðača i stručnjaka ispod praga rentabilnosti.

Prvi urod isplativiji

Naime, da bi poslovali na pozitivnoj nuli, poljoprivrednici bi lubenice od prve do posljednje trebali prodavati po minimalnoj prosječnoj cijeni od 1,5 kuna. Tek tada bi mogli pokriti uloženo bez ikakve zarade. U kalkulaciji proizvodnje lubenica otkupna cijena od 1,8 do 2 kune osiguravaju proizvoðaču zaradu.

Naime, da bi se zasadio hektar lubenica, poljoprivrednik mora uložiti do četrdeset tisuća kuna početnog kapitala. U strukturi troškova prevladavaju skupi repromaterijal, gnojivo i zaštitna sredstva te u konačnici sadnice, koje se uzgajaju u posebnim uvjetima kako bi bile otporne na štetočine i biljne bolesti. Naime, sadnica lubenice se dobiva posebnim načinom kalemljenja na podlogu tikve, a kako se sve radi u sterilnim uvjetima, sadnica stoji pet kuna. - Proizvoðači lubenica primorani su saditi cijepljenu lubenicu zbog štetočina u tlu. Lubenica se proizvodi na površinama prekrivenima folijom, što povećava troškove, ističe savjetnik u opuzenskoj ispostavi Hrvatskog zavoda za poljoprivredu Jure Lubina.

Poduzeće Neretva Fructus iz Opuzena namjerava od poljoprivrednika otkupiti oko 5,5 tisuća tona ovogodišnjeg uroda, a trenutačna cijena za kilogram iznosi 1,4 kune. Neretvanskim lubenicama opskrbljuju se domaće tržnice i trgovački lanac Konzum, u sklopu kojega djeluje poduzeće Neretva Fructus u Opuzenu. - Ove godine lubenicu plasiramo isključivo na domaće tržište. Samo se manji dio izvozi u BiH - rekao je direktor Niko Kapović.

Jutarnji.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish