Najave

Rajčice od tuče ne mogu spasiti ni protugradne mreže

Toplo lipanjsko podne, polje nadomak Vidovcu i šest gospoða koje postavljaju najlonske vezice po kojima će se uspinjati rajčica, omataju stabljike oko vezica i trgaju suvišne listove. Riječ je o visokoj, konzumnoj rajčici koja se ručno bere i nije za preradu. Prvu berbu mladi gazda Tomica Cafuk očekuje polovicom srpnja – ne bude li tuče!

Poučeni prošlogodišnjim olujnim nevremenima (a slično je počela i ova sezona), poljoprivrednici pušu i na hladno. Kako bi barem donekle zaštitio nasade osjetljive rajčice, T. Cafuk na visoko kolje koje služi za pričvršćivanje vezica postavio je i protugradnu mrežu.
– Nalikuje na vreće za krumpir, ali nešto je jača. Može izdržati tuču veličine graška, ali ne i polusatnu tuču veličine jajeta. No, bolje to nego ništa, ne bude li gadnijeg nevremena, poput lanjskog, koje je sve iščupalo i potuklo urod – kaže T. Cafuk.

Velik rizik
Mreže je naručio iz Šibenika, po cijeni od 2 kune za metar četvorni. čavlima su odozgo pribijene za kolje. Nad golemim nasadom jabuka, nekoliko stotina metara dalje, gazda Cafuk ima pak dvostruko jaču mrežu. Vijcima je pričvršćena za betonske stupove.

– No, nad rajčicom se ne isplati stavljati takva zaštita. Jer na polju je samo dio sezone te se gotovo svake godine mora seliti na drugo polje zbog plodoreda. Ovo je najviše što možemo, jedino još ostaje osigurati urod, o čemu takoðer razmišljam – kaže.

Poljoprivrednici su tako prepušteni na milost i nemilost vremenskim (ne)prilikama. A nije riječ o malo novca. Tomica Cafuk uzgaja rajčicu na tri polja te plasteniku. Na više od hektar i pol ima 18 tisuća stabljika. Za plasman nema problema – prodaja je već riješena – a svakodnevno uz njega s rajčicama radi šest-sedam sezonskih radnika.

Vecernji.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish