Najave

Osniva se Hrvatski pčelarski centar

Zamisao o osnutku Hrvatskoga pčelarskog centra (HPC) pojavila se 2008. na radnom sastanku Hrvatskoga pčelarskog saveza (HPS) i Veterinarskog fakulteta u Zagrebu prilikom rasprave o stanju u pčelarstvu.

Ocijenilo se, kako napominje HPS, da bi provedba odreðenih programa i projekata mogla pridonijeti boljitku pčelarstva u Hrvatskoj.

S tim u skladu, 25. ožujka u Rektoratu zagrebačkog Sveučilišta predsjednik Hrvatskoga pčelarskog saveza Martin Kranjec i rektor Aleksa Bjeliš potpisat će sporazum o suradnji na osnutku Hrvatskoga pčelarskog centra u Mrzlome Polju, na Žumberku.

Projekt centra koji će biti samoodrživ i samofinanciran podupro je i University of Georgia iz SAD-a.

Na temelju prihvaćena programa, glavna zadaća HPC-a bit će razvoj i unaprjeðivanje pčelarstva te primjena znanosti i tehnologije u pčelarstvu. U sklopu HPC-a, stručnjaci Sveučilišta mnogim će programima uvježbavati pčelare, veterinare, biologe i agronome te će pripremati i organizirati pčelarske škole za početnike i profesionalce, učenike osnovnih i srednjih škola te studente.


HPC će se, meðu ostalim, baviti proizvodnjom selekcioniranih matica i paketnih rojeva pčela, preraðivati pčelinje proizvode u tradicionalne hrvatske proizvode, brendirati konditorske pripravke te poticati uspostavu malih pčelinjaka na seoskim gospodarstvima i uključivanje lokalnog stanovništva u taj program.

Za HPS projekt je od neizmjerne važnosti ponajprije zbog članova Saveza budući da on kao krovna organizacija pčelara u Hrvatskoj okuplja 112 pčelarskih udruga s 4000 pčelara i oko 380.000 košnica.

Projekt osnutka HPC, kako napominju u Savezu, omogućuje da se na jednome mjestu okupi struka koja će odgovoriti na pitanja važna za napredak pčelarstva u Hrvatskoj.

Hina

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish