Najave

Zbog nestajanja pčela štete u Hrvatskoj veće od 100 milijuna eura


U posljednjih godinu dana pčelari SAD-a i Europe prijavili su velike gubitke pčelinjih zajednica. Tijekom zime 2006./2007. gubici u SAD-u iznosili su oko 34 posto, a u Hrvatskoj tijekom zime 2007./2008. oko 27 posto
.

Najnoviji podaci iz Hrvatskoga pčelarskog saveza (HPS) govore o 80.000 izgubljenih pčelinjih zajednica, a neposredna šteta za pčelare u našoj zemlji iznosi oko 10 milijuna eura.

Posredna šteta od gubitka pčelinjih zajednica, kao glavnih oprašivača poljoprivrednih kultura, u Hrvatskoj je mnogo veća i iznosi oko 100 milijuna eura.

Valja istaknuti da se čovječanstvo hrani sa stotinjak usjeva, a da pčele oprašuju više od 70 posto tih usjeva. Stoga bi nestanak pčela na odreðenoj lokaciji uzrokovao ubrzani nestanak više od 20.000 biljnih vrsta što bi se negativno odrazilo na cjelokupnu ekološku ravnotežu. Bilo bi stoga nerazborito promatrati pčele samo kao ekonomske životinje, pa ih moramo promatrati kao ekološke životinje važne za cijelu biocenozu.


Tako se Hrvatski pčelarski savez uključio u projekt Coloss FA 0803 koji okuplja 106 znanstvenika iz Europe, Kine, Kanade, Egipta i SAD-a podijeljenih u 4 radne skupine.

Glavni cilj radne skupine je meðusobna razmjena informacija, koordinacija za uspostavu standardiziranog monitoringa, utvrðivanje manjih i većih čimbenika uginuća pčela te razvoj održivih alata za pčelare i veterinare kako bi se uklonili štetni učinci po pčelarstvo i bioraznolikost.

Cijeli projekt Coloss službeno je započeo u studenom 2008., a završava se u lipnju 2012. Hrvatska ima dva predstavnika u upravnom odboru Colossa: dr. Tomljanovića i prof. Kezića.

Do sada su održane tri konferencije Colossa u ožujku 2007. u Wageningenu (Nizozemska), početkom travnja 2008. u Ateni i početkom rujna 2008. u Belfastu.

Sljedeća konferencija održat će se 3. i 4. ožujka 2009. u organizaciji Hrvatskoga pčelarskog saveza i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u prostorijama Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Očekuje se dolazak više od 70 uglednih znanstvenika iz Europe i svijeta koji će pokušati pronaći odgovore na mnoga neobjašnjiva uginuća pčelinjih zajednica.

 

Večernji.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish