Najave

Proizvodnja meda postaje jakim izvoznim adutom

Na sajamskom prostoru u Gudovcu zatvoren je 5. meðunarodni pčelarski sajam, na kojem se pojavilo više od 70 izlagača iz Hrvatske i inozemstva.

Prema procjenama organizatora, ovogodišnju je manifestaciju razgledalo više od šest tisuća posjetitelja, a u prodajnom dijelu, na kojem je izložena pčelarska oprema i medni proizvodi, zabilježen je utržak od nekoliko milijuna kuna.

Tome su su svakako pridonijele i nešto popularnije cijene meda koji se prodavao po 25 kuna za kilogram, dok su meðu opremom najtraženije bile košnice te pojedini preparati za suzbijanje pčelinjih bolesti. U hrvatskom pčelarstvu stvari se mijenjanju na bolje, potvrdio je to i za otvaranja ovogodišnjeg sajma ministar poljoprivrede Božidar Pankretić, i to podatkom prema kojem je lani izvezeno 2000 tona meda, a uvoz je bio gotovo deseterostruko manji.

To se pokraj ostalog pripisuje i sustavu poticaja koji su od 2007. godine desegnuli razinu od 50 milijuna kuna, što znači kako i država u pčelarstvu sve više prepoznaje jak gospodarski potencijal.

Dio dosadašnjih problema još nije iskorijenjen, potvrðeno je to i tijekom većine predavanja stručnjaka iz Austrije, češke, BiH te Hrvatske koji su bez obzira na različitost tematike redom upozoravali kako pčelarstvo konačno mora postati zanimanje - a ne hobi.

Time se i od proizvoðača meda traži sustavniji pristup bavljenju ovim poslom, posebice u stručnom usavršavanju, marketingu i brandiranju pojedinih proizvoda, time se istodobno “kupuje” ulaznica za uvrštavanje u krug proizvoðača koji mogu zadovoljiti potrebe najzahtjevnijih tržišta.

To prije, što su bez obzira na lošiju kakvoću i osjetno manju proizvodnju, medovi porijeklom iz nekih europskih, a li drugih zemalja cjenjeniji na tržištima nego oni hrvatskih proizvoðača.

Večernji.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish