Najave

Dezorijentirane pčele ne vraćaju se u košnice

Pčelinji fond prošle je godine na donjomeðimurskom području imao velike gubitke, i to uglavnom u zimskom razdoblju, kad su gubici bili od 30 do 100 posto.

– Žalosti nas što konkretni uzroci pomora pčela nisu poznati – istaknuo je Marijan Barić, predsjednik Udruge pčelara čmela. Uz najveću Akaciju, u Meðimurskoj županiji postoji i manje brojna, ali ništa manje aktivna pčelarska udruga čmela, koja ima sjedište u Svetoj Mariji.

Okuplja 18 članova iz Kotoribe, Svete Marije, Donje Dubrave, Draškovca i Preloga. Neizostavna tema je pomor pčelinjih zajednica. Po kliničkoj slici i opisu ponašanja pčela, uzroci su kemijske tvari, pokazalo je ispitivanje na institutima u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Danskoj.

– Pčele poslije kontaminacije nakon 20 minuta postanu hiperaktivne, da bi poslije četrdesetak minuta postale anemične, kreću se bez orijentacije, a kada izlete iz košnice više se u nju ne vraćaju – rekao je Barić. Posljedica toga je da je na donjomeðimurskom području od 838 uzimljenih košnica nestalo njih 528, pa sada pčelari raspolažu sa svega 310.

Pčelari s ludbreškog, varaždinskog i koprivničkog područja podržali su Meðimurce, zaključivši kako bi u nekim akcijama trebali biti jedinstveni, pogotovo prema inspekcijskim službama, koje mogu pomoći na relaciji pčelari - uzgajivači cvatućeg bilja. Uzgajivači cvatućeg bilja, naime, tretiraju ga na način koji pčelama ne odgovara, pa i zbog toga dolazi do gubitaka.

– Treba imati na umu da je pčela ugrožena vrsta i da pčelari toliko ne rade na njihovoj zaštiti one bi s vremenom nestale – poručili su pčelari, iznijevši primjer kako za jedan kilogram meda ta vrijedna životinja mora pohoditi 28.000 cvjetova.

O razlozima pomora pčela diljem svijeta postoje razne teorije.

Neki tvrde da pčele ugibaju zbog pesticida, virusnih bolesti i globalnog zagrijavanja, a drugi da na njih utječu zračenje odašiljača i mobitela, dalekovodi, GMO hrana...

Večernji.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish