Najave

POZOR! Uskoro kreću IPARD mjere 101 i 103

Tvrtka Jaić Consulting d.o.o. iz Bjelovara odgovara na aktualna pitanja o IPARD programu - mjere 101 i 103.

Kada se očekuje sljedeći krug Ipard natječaja za mjere 101 i 103? Raspisivanje 5-og kruga natječaja IPARD programa za mjere 101 i 103 najavljeno je za mjesec lipanj, dok se 6. krug predviða u listopadu.

Što očekivati od 5-og kruga?

- Prema nekim najavama očekuje nas nekoliko izmjena. Najvažnija bi trebala biti produžen rok trajanja IPARD natječaja na minimalno 60 dana. To bi jamčilo svima dovoljno vremena da pripreme osnovnu dokumentaciju za prijavu.

Naglašavamo osnovnu dokumentaciju, jer za izradu kvalitetnog programa je potrebno minimalno 2-3 mjeseca. Uz standardnu dokumentaciju potreban je poslovni plan tj. investicijska studija, studija zaštite okoliša te PRAG (dokumentacija pomoću koje ćete raspisivati natječaje za aktivnosti koje ćete provoditi) koji mora biti na engleskom jeziku.

Usprkos velikom interesu jako puno je odbijenih projekata i iskorištenost je na nekih 30-tak % što može značiti da svaki dobro i na vrijeme pripremljen projekt može proći.

Kakve su cijene pripreme natječajne dokumentacije i spomenutih studija na tržištu?

-Napominjemo da obratite pozornost na studiju zaštite okoliša koju mogu izraditi ovlaštene tvrtke a potrebna je kod nominacije na IPARD bez obzira radilo se o mehanizaciji, opremi ili objektima.

Cijene su dosta različite a kreću se od 40.000,00 pa sve do 50.000,00 kuna za studiju zaštite okoliša, dok se cijene izrade poslovnog plana odnosno investicijske studije kreću oko 30.000,00 kn.

Koje su cijene tvrtke Jaić Consulting d.o.o.?

-Tvrtka Jaić Consulting jedna je od rijetkih konzultantskih kuća koja nudi kompletan paket usluge prijave na natječaj. Ukoliko se iz ponude tvrtke odabere kopletna usluga koja uključuje investicijsku studiju, PRAG ali i studiju zaštite okoliša cijene su daleko (čak i duplo) manje od gore spomenutih.

Po čemu se tvrtka Jaić Consulting d.o.o. istiće? Zašto odabrati upravo tvrtku J.C. za konzultanta?

-Tvrtka Jaić Consulting d.o.o. posjeduje certifikat o uspješno završenim predavanjima za sve projekte unutar programa IPA od Europske Banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Takoðer, Jaić Consulting d.o.o. certificirani je službeni konzultant Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja za voðenje IPARD i SAPARD projekata.

Kakva su iskustva do sada s povlačenjem bespovratnih sredstava?

-Tvrtka Jaić Consulting d.o.o. posluje 5 godina na području povlačenja bespovratnih sredstava. Ukupno smo do sada našim zadovoljnim klijentima osigurali oko 150 milijuna kuna bespovratnih sredtava.

Koji su Vaši najzadovoljniji klijenti?

-Istaknuli bismo samo neke od njih, dok kompletnu referentnu listu, kao i naše kontakte možete pronaći na: www.jaic-consulting.com

Grad Dubrovnik, Poliklinika Medikol, KBC Zagreb, Hotel Turist d.d., Grad Hvar, Grad Rab, Grad Glina, Grad Ilok, Općina Udbina, Općina Kali, Općina Budinščina, Općina Gračišće....

Koji je Vaš savjet potencijalnim korisnicima Ipard-ovih sredstava?

-Tvrtka Jaić Consulting d.o.o. savjetuje izradu kvalitetnog programa za kojeg je potrebno minimalno 2-3 mjeseca. Dakle brza reakcija je svakako poželjana. Usprkos velikom interesu puno je odbijenih projekata i iskorištenost je nekih 30-tak % što može značiti da svaki dobro i na vrijeme pripremljen projekt može proći.

Slobodno nas kontaktirajte, a tvrtka Jaić Consulting d.o.o. bit će otvorena za Vaše ideje i prijedloge za izradu novih projekata.

Želimo Vam puno uspjeha u nominiranju Vaših projekata!


Mjera 101 – Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva u svrhu restrukturiranja i dostizanja standarda Zajednice

Korisnici: poljoprivredna gospodarstva u skladu s člankom 3. Zakona o poljoprivredi (NN 149/09), upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava i obveznici PDV-a, 100% u privatnom ili do 25% u državnom vlasništvu, odnosno u vlasništvu jedinica lokalne i/ili regionalne (područne) samouprave ili Grada Zagreba.

Ulaganja unutar Mjere 101 dozvoljena su za: sektor mljekarstva, sektor govedarstva, sektor svinjogojstva, sektor peradarstva, sektor jaja, sektor voća i povrća (isključujući gljive), sektor žitarica i uljarica. Unutar navedenih mjera nalaze se i sektori ovčarstva i kozarstva te ljekovitog bilja.

Financiranje:

  • Minimalna ukupna vrijednost prihvatljivog ulaganja po korisniku je 13 500 EUR (100.000 HRK).
  • Maksimalna ukupna vrijednost prihvatljivog ulaganja po korisniku je ograničena na 900.000 EUR (6.570.000,00 HRK) u vremenskom okviru IPARD-a, osim sektora jaja gdje gornja granica može iznositi do 2.000.000 EUR (14.600.000,00 HRK).
  • Iznos javne potpore bit će od 50% do 75% ukupnog prihvatljivog ulaganja u projekte.

Mjera 103 – Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda u svrhu restrukturiranja tih aktivnosti i dostizanja standarda Zajednice

Korisnici: obrti, trgovačka društva i zadruge, registrirani za obavljanje predmetne djelatnosti i obveznici PDV-a:

  • u rangu mikro, malih ili srednjih poduzeća s manje od 25% u državnom vlasništvu, odnosno u vlasništvu jedinica lokalne i/ili regionalne (područne) samouprave ili Grada Zagreba.
  • u rangu poduzeća s manje od 750 zaposlenih ili s godišnjih prometom koji ne prelazi 200 milijuna eura s manje od 25% u državnom vlasništvu, odnosno u vlasništvu jedinica lokalne i/ili regionalne (područne) samouprave ili Grada Zagreba.

Ulaganja unutar Mjere 103 dozvoljena su za: sektor mlijeka i mljekarstva, sektor prerade mesa, sektor ribarstva, sektor prerade voća i povrća, sektor vinarstva, sektor maslinovog ulja.

Financiranje:

  • Minimalna ukupna vrijednost prihvatljivog ulaganja po korisniku je 33.800 EUR (250.000 HRK), odnosno za ulaganja koje se odnose na sektor vinarstva minimalno ulaganje iznosi 13.500 EUR (100.000 HRK).
  • Maksimalna ukupna vrijednost prihvatljivih ulaganja po korisniku u okviru vremenskog okvira IPARD-a iznosi 3.000.000 EUR (21.900.000,00 HRK), od kojih ukupna ulaganja u sektor maslinovog ulja ne mogu prelaziti 500.000 EUR (3.650.000,00 HRK).
  • Iznos javne potpore bit će do 50% ukupnog prihvatljivog ulaganja u projekte.

Prihvatljivi troškovi za Mjeru 101 i Mjeru 103:

  • izgradnja ili poboljšanje nepokretne imovine
  • kupnja nove mehanizacije i opreme, uključujući računalni softver do tržišne vrijednosti imovine
opći troškovi, kao naknada za arhitekte, inženjere i druge savjetodavne naknade, studije izvedivosti, kupnja prava na patente i licence

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish