Najave

Agrokor ruši cijenu brašna i kruha?


{multithumb popup_type=none thumb_width=135}Image
Koncern Agrokor objavio je nove, smanjene cijene brašna za pet posto, pa se može očekivati da će niža cijena brašna utjecati i na smanjenje cijena kruha. Hoće li ga ostali slijediti?

ZAGREB - članice koncerna Agrokor smanjit će od 1. kolovoza cijenu brašna za pet posto.


Taj potez Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora, pojasnila je činjenicom da iako je pšenica u žetvi otkupljivana po 43 posto većoj cijeni nego prošle godine, zbog usklaðenja s burzovnim cijena, nova otkupna cijena omogućava snižavanje cijena brašna za oko pet posto.

Prema njezinim riječima, budući da je brašno bazna sirovina za prehrambenu industriju, očekuje se stabilizacija cijena prehrambenih proizvoda. Tvrdi da kretanje cijena na burzama za uljarice i kukuruz takoðer pokazuje tendenciju pada.

Prostor za sniženje
Agrokor drži oko 25 posto tržišta brašna u Hrvatskoj i korekcija cijene trebala bi utjecati i na druge mlinare, čime se otvara i prostor za snižavanje cijena kruha. U Žitozajednici očekuju da bi i drugi mlinari mogli sniziti cijene brašna, no još uvijek ne znaju hoće li doći i do pada cijena kruha.

Formiranje cijena
Pšenica je ove godine otkupljivana po cijeni od 1,40 do 1,60 kuna za kilogram, a prošle godine po cijeni od oko jedne kune. Pekari su u dva navrata od prošle godine povisivali cijenu kruha, a nakon uvoza pšenice cijena kruha je formirana na osnovi uvozne pšenice od oko 2,2 kune. S obzirom na to da će ove godine biti pšenice i za izvoz, graðani Hrvatske očekuju da se cijena kruha sada snizi.

www.jutarnji.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish