Najave

Sabor mijenja zakon o poljoprivrednim potporama

{multithumb thumb_width=135 popup_type=none}Image
Sabor danas raspravlja o potrebi hitnih izmjena zakona o potporama koje u sadašnjem obliku ne osiguravaju dovoljnu podršku gospodarstvima nepripremljenim za EU.
Državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka Krešimir Kuterovac rekao je kako je po hitnom postupku potrebno izmijeniti zakon o potporama, koji se primjenjuje od 2002., u sklopu priprema za ulazak u EU, ali i najavio novi, sveobuhvatni zakon o potporama.
Izmjenama zakona će, uz ostalo, proširiti obuhvat prava korisnika na državnu potporu, s dvije na jednu godinu smanjit će se rok kada se može podnijeti novi zahtjev za potporu, promijenjena je osnovica za isplatu potpore sa sadašnjih 5.000 na 10.000 kuna po gospodarstvu, naći će se rješenje za članove nekomercijalnih gospodarstava, posebice starijeg stanovništva koje je socijalno najugroženije.

Moramo sami proizvoditi hranu
"U Hrvatskoj danas isplaćujemo 200 potpora, a trebala bi biti jedna, jedinstvena", rekla je Dragica Zgrebec (SDP) i ustvrdila kako, unatoč brojnim potporama koje se stalno povisuju, nema nikakvog napretka. Pritom je podsjetila da je 2007. Hrvatska uvezla hrane i pića u vrijednosti od 8,1 milijardi kuna, a izvezla 4,8 milijardi dodajući kako "uvozimo sve što možemo i sami proizvesti - živo meso, jaja, mlijeko, voće, povrće, žitarice".
Založila se za poseban sustav socijalnih mjera i poticanje udruživanja poljoprivrednika, vlasnika malih posjeda te ustvrdila kako bi Vlada trebala uspostaviti sustav poljoprivrednih regija.

Potpore treba tražiti
HSS-ovac Zdravko Kelić rekao je da će izmjenama zakona o državnoj potpori poljoprivredi u sustav potpora ući 70.000 poljoprivrednih gospodarstva. "Pitanje je zašto je od 170.000 poljoprivrednih gospodarstva do sada potporu ostvarilo njih 100.000", rekao je i dodao kako se mali proizvoðači ne trebaju podcjenjivati i izrazio nadu da će izmjene doprinijeti i povećanju proizvodnje.
S njim se složio i Branko Kutija (HDZ) navodeći kako će izmjene biti prvi korak prema sveobuhvatnijem zakonu o potporama.
Zdenka čuhnil je u ime Kluba nacionalnim manjina ustvrdila kako je hrana danas "top tema" u svijetu i navela da što prije treba promijeniti sadašnje stanje u kojem Hrvatska ima samodostatnost u svega pet poljoprivrednih proizvoda od kojih je pšenica pod upitnikom.
"Hoće li slavonska hrana postati nova nafta?", pitao je Damir Kajin (IDS), ustvrdivši da su izmjene zakona o potporama "dobar početak", a da je "bolje išta nego ništa" složio se i Zlatko Koračević (HNS) premda su, kaže, sustavu potrebne cjelovite promjene.
Na nedostatak poljoprivredne strategije upozorio je i Boro Grubišić (HDSSB) ocjenjujući negativnim da je seljak i dalje socijalna kategorija te apelirao na pomoć slavonskom selu.

www.jutarnji.com

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish