Najave

Županja prerasta u svjetski centar proizvodnje kombajna

traktordeutzU županjskoj tvornici Poljoprivrednih strojeva i ureðaja iz sastava Same Deutz-Fahra, za sezonu koja je ovih dana počela, planirana je proizvodnja oko 270 višenamjenskih kombajna "Topliner", što je u odnosu prema prethodnom razdoblju povećanje za više od 20 posto. Kao i prošle godine, oni će biti isporučeni diljem Europe unaprijed poznatim kupcima, tako da ni jedan od tih univerzalnih strojeva neće ostati na zalihama.  Riječ je o novom suvremenom pogonu nekadašnje Tvornice poljoprivrednih strojeva i ureðaja "Ðuro Ðaković" koju je u ožujku 2005. godine preuzela poznata talijanska grupacija Same Deutz-Fahr kako bi od njega, kontinuiranim ulaganjem u nove tehnologije i ljude, stvorila svjetski centar za proizvodnju kombajna.  A da su na najboljem putu ostvarenja toga prije dvije i pol godine zacrtanog uistinu ambicioznog plana, dovoljno govori podatak kako je od tada proizvodnja povećana za više od deset puta.

Razloga za zadovoljstvo, prema riječima izvršnog direktora Kurta Eugstera, bilo bi još više da konkurencija nije uzela dio tržišta, no u Same Deutz-Fahru uvjereni su da će vratiti i ta područja te da je vrlo realno očekivati kako će Županja u skorije vrijeme postati svjetski centar za proizvodnju kombajna s više od tisuću takvih poljodjelskih strojeva godišnje.

Jedini ograničavajući čimbenik za realizaciju proizvodnog programa je mali broj kvalificiranih radnika. Velika se pozornost stoga pridaje usavršavanju zatečenih djelatnika, koji se upućuju na tzv. treninge u druge tvornice iz sastava te svjetske grupacije. Takoðer, u okviru popravljanja kvalifikacijske strukture, vrata su širom otvorena inženjerima strojarstva, čiji je broj posljednje dvije godine udvostručen.

Povećanje proizvodnje kao i zaokruživanje odreðenih proizvodnih cjelina pratit će i povećanje broja zaposlenih u tvornici, a važno mjesto u budućim planovima pripast će kooperantima odnosno različitim dobavljačima s ovog područja. Prema Eugsterovim riječima, njima će biti povjerena proizvodnja čak 40 posto dijelova za kombajne.

www.glas-slavonije.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish