Najave

Obiteljska gospodarstva razmjenjuju strojeve

polj.strojeviPOŽEGA - Kako bi obiteljskim gospodarstvima smanjili troškove proizvodnje, u Poljoprivredno-savjetodavnoj službi Požeško-slavonske županije razmišljaju o mogućnosti osnivanja udruge mehanizacijskog prstena. “Zapravo nastojimo ići stopama Europske unije, koja odavno koristi takav oblik udruživanja. Riječ je o interesnim udrugama koje omogućuju bolju iskorištenost mehanizacije. Kod nas su obiteljska gospodarstva premehanizirana, što je veliko financijsko opterećenje.

Riječ je o interesnim udrugama koje omogućuju bolju iskorištenost mehanizacije. Kod nas su obiteljska gospodarstva premehanizirana, što je veliko financijsko opterećenje. Osnivanjem ovakve udruge obiteljska će gospodarstva smanjiti svoje troškove”, kaže stručni savjetnik Ivica Prpić, dodajući kako su u poljoprivrednoj proizvodnji najveći troškovi vezani uz mehanizaciju te da je upravo to područje gdje se oni najviše mogu smanjiti, čak do 30 posto.

 Pojedina obiteljska gospodarstva tako ne bi morala više imati vlastitu mehanizaciju za sve poljoprivredne radove, već bi jedno gospodarstvo moglo obavljati usluge strojevima za više obiteljskih gospodarstava. “Primjerice, kupnja strojeva za baliranje i sjenažu velik je trošak, a to nisu strojevi koje poljoprivrednici trebaju svakog dana. U takvim je slučajevima bolja usluga. Slično je i za ostale poljoprivredne radove. Većina obiteljskih gospodarstava ima stare strojeve. Kupnjom novih dobiva se učinkovitost, a pojedinci bi se tada mogli i specijalizirati za rad na pojedinim strojevima, koji jamče kvalitetan posao koji će na vrijeme biti okončan”, kaže Prpić.

www.glas-slavonije.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish