Najave

Traktore će prodavati u autosalonu s mercedesima

Dok svjetska kriza urušava poslove autoindustrije, pa tako pad prodaje automobila u Hrvatskoj u prva tri mjeseca iznosi nešto više od 40 posto, procvat na našem tržištu doživljava prodaja – traktora.

Takvo je barem iskustvo Nenada i Dragane Stepanić iz tvrtke Step Co. supruga koji zadovoljno trljaju ruke jer su u prvom kvartalu prodali pedesetak tih četverokotača, odnosno čak 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. A prodaja će, vjeruju, biti još i bolja jer će se njihovi steyeri i case uskoro na oku kupcima naći u autosalonima, uz bok mercedesu, hyundaiju, škodi, peugeotu...

 

– Dva smo ugovora s autosalonima sklopili, s drugima smo u pregovorima, zovu nas. S obzirom na pad prodaje automobila, prodavači traže nove načine kako će zaraditi pa će tako naši traktori uskoro put Istre, Karlovca... – kaže Nenad Stepanić, direktor tvrtke koja u Velikoj Gorici i Osijeku zapošljava ukupno 27 ljudi.

Promjena mišljenja

– Cijela ova kriza zapravo je dovela do toga da su ljudi počeli drugačije razmišljati. Shvatili su da automobil nije stvar prestiža, da njime ne mogu zaraditi novac za svoju obitelj i sebe i polako su se počeli okretati poljoprivredi. No, ipak i dalje ljude uz auto vežu emocije, a uz traktore ne – pričaju Stepanići.

I dok su prijašnjih godina traktore prodavali i državnim poduzećima, pa su tako meðu njihovim kupcima bile i Hrvatske šume i Hrvatske autoceste, recesija je i tu rekla svoje pa su u posljednje vrijeme njihovi kupci uglavnom poljoprivrednici srednje životne dobi, vlasnici srednjih obiteljskih gospodarstava. Najbolje idu traktori od 60 konjskih snaga, koji su u rangu jeftinijih, ovisno o tome kakvu opremu imaju:

– Cijene se kreću od 19. 000 pa do 225.000 eura. Ovi skuplji imaju klimu, jače instalacije... – objašnjava direktor Stepanić.

Nema staro za novo
Kao i automobili, i traktori se mogu kupovati na kredit i leasing, no još uvijek se ne nudi prodaja po principu staro za novo.

– Pa tek je prije tri-četiri godine u zakon ušla obveza da traktori moraju biti registrirani. Da se subvencionira kupnja i zamjena poljoprivredne mehanizacije, ne bismo svaki tjedan u novinskim crnim kronikama imali vijest da je netko poginuo u traktoru – kaže Nenad Stepanić.

Vecernji.hr

  Klub lojalnih kupaca  

  Step Co je za svoje vjerne kupce osnovao Klub lojalnih kupaca kojima daju posebne popuste na dijelove za stare traktore i popuste za nabavu novih, vode ih na Dane otvorenih vrata u Austriju u tvornicu Steyera... Baš će se ti dani održati u petak i subotu u njihovu prodajno-servisnom centru u Vukovini kod Velike Gorice, koji će biti danas otvoren. – Posjetitelji će moći voziti sve izložene modele – kaže Dragana Svalina Stepanić, u tvrtki zadužena za marketing.

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish