Najave

Dovršeni prijedlozi za prvi Pravilnik o agroturizmu u Hrvatskoj

turizamseloagro
Prijedlozi za pravilnik o pružanju ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu, čija je zadaća uvoðenje jednostavnih i lako provodljivih standarda u sve prisutnijoj djelatnosti na domaćem tržištu - seoskom turizmu, zaključeni su kao zajednički uradak Hrvatskog farmera te Ruralisa, konzorcija za agroturizam i ruralni turizam Istarske županije i Kluba članova "Selo". Prijedlozi pravilnika, ističu autori, kreirani su po uzoru na europske zemlje s razvijenim seoskim turizmom. S njima se želi, kažu, pomoći jačem razvoju te grane turizma, kojoj se u Hrvatskoj predviða snažan rast, posebno zbog vrlo mogućeg pragmatičnog spoja turizma i poljoprivrede.

Provoðenjem pravilnika, ističu, uveo bi se red i konačno dostigli europski standardi. Autori prijedloga ističu da bi pravilnik, definirajući i najmanje detalje, uvelike olakšao aktivnosti svim turističkim seljačkim gospodarstvima, omogućio bi kvalitetniju uslugu i vjerojatno potaknuo ostanak stanovništva u ruralnim područjima. Prema tim prijedlozima pravilnik bi trebao definirati vrste domaćinstava i minimalne uvjete za objekte u kojima se pružaju smještajno-ugostiteljske usluge kao i dijelove njihove vlastite proizvodnje, ali i vrste proizvoda koji ne moraju biti iz vlastite proizvodnje.

Nacrt pravilnika, koji je već usuglašen s vlasnicima seljačkih domaćinstava na terenu, proslijeðen je na očitovanje, odnosno možda i na usvajanje Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka. Autori teksta tvrde da prijedlozi za pravilnik čine minimum zahtjeva čijim bi se usvajanjem jače potaknuo razvoj seoskog turizma. Hrvatski farmer već 15 godina promiče proizvodnju i razvoj autohtonih hrvatskih proizvoda i ekoloških proizvoda, te seoski turizam i zaštitu prirode. Ruralis je kao konzorcij agroturizma i ruralnog turizma Istre osnovan prije nešto više od godinu dana radi jačeg i svrsishodnijeg umrežavanja seljačkih domaćinstava u toj županiji, dok je Klub članova "Selo" ustrojen kao nacionalna strukovna udruga za razvoj ruralnog turizma.

www.poslovni.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish