Najave

Stara Kapela postala 1. ekološko etnoselo

kapela1STARA KAPELA - Uz mnogobrojne goste, tamburače, županijske, novogradiške i slavonskobrodske čelnike protekli je vikend presječena vrpca i tim je činom Stara Kapela službeno postala prvo eko-etno selo u Brodsko-posavskoj županiji.  Stara Kapela, selo 20-ak kilometara udaljeno od Nove Gradiške, a 40-ak od Slavonskog Broda, smješteno izmeðu obronaka Požeške gore uz samu granicu Brodske i Požeške županije - umiralo je desetljećima. Sve dok nije ostala na 17 duša u desetak kuća. Ostale kuće ostale su prazne, prepuštene korovu i zaboravu.

No, s tim se nije mirio dr. Antun Tucak koji je na pradjedovskom ognjištu i imanju osnovao udrugu Eko-etno selo, napravio projekte, obijao vrata raznih institucija i postupno s istomišljenicima obnavljao selo u njegovu izvornom obliku.

- Cilj nam je bila rekonstrukcija kuća i štagljeva za potrebe seoskog turizma - kaže dr. Tucak. Ne krije zadovoljstvo što projekt postaje pravi gospodarski potencijal jer je već 14 investitora otkupilo zapuštena seoska imanja i ureðuje ih za potrebe seoskog turizma.

U protekle dvije godine obnovljene su dvije kovačke, dvije stolarske radionice, radi se “sokak starih zanata”, muzej. Ove je godine napravljena javna rasvjeta - jedinstvena kombinacija tradicionalnih slavonskih hrastovih greda. U jednom dijelu je elektrika, a s druge strane fenjeri, a na stupovima, na drvu su ispisani stihovi Tadijanovića, Kozarca, Cesarića i drugih. Ureðeno je i 13 kilometara brdske pješačko-biciklističke staze sa šest odmorišta, a na četiri su mjesta replike starih slavonskih čardaka.


U samom vrhu turizma na selu

Direktor Turističke zajednice Brodsko-posavske županije Pero Huljić kaže da će tu uskoro u apartmanima biti čak 80 mjesta. - Prema tom projektu, Brodsko-posavska županija bit će u vrhu kada je riječ o seoskom turizmu. Tu treba dodati nove projekte ekološkog etnosela Lovčić, Ciglenik, Živike - rekao je Huljić.


www.jutarnji.hr
 

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish