Najave

Ulaskom u EU profitirat će turizam i poslovne usluge

To je predstavljajući rezultate studije "Kako malo poduzetništvo u Hrvatskoj može profitirati od pristupanja EU" u Hrvatskoj obrtničkoj komori rekao izvršni direktor konzultantske tvrtke Roland Berger za Hrvatsku i jugoistočnu Europu Vladimir Preveden. Istaknuo je kako je Hrvatska u slabom početnom položaju unutar 27 zemalja članica EU jer je 20. po veličini, 21. po ekonomskoj moći, a čak 23. po bruto domaćem proizvodu po stanovniku.

 

Takoðer ima malen udjel izvoza u usporedbi s veličinom gospodarstva.To je predstavljajući rezultate studije "Kako malo poduzetništvo u Hrvatskoj može profitirati od pristupanja EU" u Hrvatskoj obrtničkoj komori rekao izvršni direktor konzultantske tvrtke Roland Berger za Hrvatsku i jugoistočnu Europu Vladimir Preveden.
No naglasio je kako male zemlje mogu znatno profitirati unutar i od EU, a kao najvažnije elemente u pripremi za pridruživanje EU naveo je povećanje brzine poslovanja tvrtki i operativne sposobnosti. U skladu s tim, kazao je, nužno je razvijati svladavanje složenih situacija, korporacijski menadžment, učiti engleski jezik i internacionalizirati se.

 

Studija je pokazala da male hrvatske tvrtke nakon ulaska u EU čeka niz prilika kao što su rast domaćeg i lakši pristup stranom tržištu, uklanjanje kapitalnih barijera, slobodno kretanje i zapošljavanje ljudskog kapitala, ukidanje carina, novi subvencijski programi te nabava novih tehnologija. Opasnosti s kojima se pak tvrtke mogu susresti su povećanje troškova zbog usklaðivanja tehničkih standarda, zahtjevi za ulaganje u sigurne radne uvjete te povećana konkurencija.

 

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Mato Topić rekao je da se informiranju članova o EU posvećuje velika pažnja kako bi bili što spremniji za borbu s konkurencijom. Važnim je istaknuo usvajanje novih tehnologija i modernizaciju proizvodnih procesa, jer bez toga teško da će domaći obrtnici moći biti konkurentni.

 

Savjetnik HOK-a za EU Natko Vlahović predstavio je aktualne EU projekte HOK-a za razdoblje od 2007. do 2009. godine. Jedan od njih je Eurocraft II - PRO SME menadžment kojem je cilj analizirati potrebe obrtništva i pomoći profesionalizirati njihovo djelovanje kako bi unaprijedili kapacitete za izvoz i internacionalizaciju. Projekt je vrijedan oko milijun kuna. Tu su još projekt PHARE Business Support Program III kojemu je cilj ojačati institucionalni kapacitet komora te projekt internacionalizacije prekograničnog poduzetništva.

Business.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish