Najave

Milijun kuna više od spavanja u sijenu

Istarski agroturizam ne osjeća krizu - tijekom prvih sedam mjeseci tamošnjih 360 agroturističkih gospodarstava s 3000 kreveta posjetilo je 12 posto više gostiju nego godinu prije, a istodobno je ostvareno i 12 posto više noćenja. »Do kraja godine zarada od tog segmenta turističkog posla narast će s lanjskih 5,1 milijun kuna na 6,2 milijuna kuna«, procjenjuje Robert Baćac, direktor Ruralisa, konzorcija agroturizma i ruralnog turizma Istre.

Unutrašnjost Istre premrežena je uglavnom kvalitetnim agroturističkim gospodarstvima. Sada već uspješna agroturistička priča počinje 1996., i to isključivo naporom istarskog turističkog i političkog vodstva koje se kod bankara izborilo za kreditiranje agroturizma u unutrašnjosti. Podsjećamo da su u to vrijeme krediti bili skupi i gotovo nedostupni. Meðutim, u 13 godina istarski agroturizam postaje jak i poznat igrač na meðunarodnoj sceni. Istina, na samim počecima gosti su u takvim kućama boravili po dva tjedna, dok je sada prosjek šest ili sedam dana.


»U ruralnim kućama za odmor gosti u prosjeku borave šest ili sedam dana, od subote do subote. Ako borave dulje, onda mijenjaju odredište - šest ili sedam dana borave kod nas u Istri i isto toliko u pravilu na nekom dalmatinskom otoku. Smještaj u objektima ruralnog tipa stoji od 43 do 62 eura po osobi i danu, a u tu je cijenu osim noćenja i doručka uključen i jedan dnevni obrok«, rekao je Robert Baćac.

Najviše se traže ruralne kuće za odmor, ali su ove godine u modi i agroturistička gospodarstva (objekt gdje je prisutan domaćin) te nova kategorija - ruralni B&B (noćenje i doručak bez dodatnih obroka), gdje se takoðer stanuje kod domaćina. Zanimljivo je da u istarskoj unutrašnjosti prevladavaju Nijemci, dok ta vrsta odmora, usprkos blizini, uopće ne zanima Talijane.

»To je logično, Talijani imaju nešto vrlo slično u svojoj državi. Za razliku od njih, mnogo smo zanimljiviji Austrijancima, iako i oni takoðer imaju ruralne turističke objekte. Meðutim, alpski se ruralni turizam bitno razlikuje od istarskog«, tvrdi Baćac. Odmor u istarskoj unutrašnjosti većinom biraju individualci, tamo nema masovnog turizma, gužve i buke, odmara se u miru lokalne hladovine.

Vrlo se mali postotak turista u tih tjedan dana odmora spusti do mora, možda i zbog toga jer 90 posto istarskih kuća za iznajmljivanje ima bazen. Agroturistička gospodarstva, za razliku od klasične turističke priobalne ponude, dobro će raditi i u listopadu. Štoviše, mnogi ne zatvaraju vrata ni tijekom zime kada su najbrojniji domaći gosti iz Zagreba, Rijeke, čak i Pule. Meðutim, u budućnosti će se više raditi na kvaliteti.

»Gost se neće zadovoljiti samo boravkom u lijepoj kamenoj kući, nego će sve više tražiti sadržaje. U tom će nam pomoći odredišta, odredišni menadžment. I sada iznajmljivači razmišljaju kako da kvalitetno obogate ponudu, pa jedni, recimo, nude noćenje u sijenu, drugi zajedničko pripremanje seljačkog doručka i slično. U godinama koje dolaze mnogo ćemo raditi na profiliranju ponude i obogaćivanju sadržajima, jer će turist sve više gledati što može raditi u tih sedam dana koliko u prosjeku provede u unutrašnjosti Istre«, zaključio je Robert Baćac.

Najtraženije ruralne kuće
Istarski agroturizam podijeljen je u nekoliko kategorija. U prvoj su skupini agroturistička gospodarstva, slijede ruralne kuće za odmor, koje su i najtraženije, potom ruralni obiteljski hoteli, stancije, odmori na vinskim cestama te ruralni B&B (noćenje s doručkom kod domaćina).

Polovica gostiju Nijemci
Prema strukturi dolazaka, apsolutno prevladavaju Nijemci. Oni u ukupnoj posjećenosti sudjeluju s 55 posto. Slijede Englezi s 26, Francuzi s osam i Austrijanci s četiri posto. Talijani čine tek dva posto svih posjetitelja.

Vjesnik.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish