Najave

Krov od trske privlači i turiste

Stara kuća koja i danas ima autentičan izgled izgraðena je prije 120 godina i predstavlja jednu od najstarijih kuća u Valpovštini

VALPOVO - Pažnju mještana Ulice Ivana Gundulića te prolaznika koje put nanese u ovaj dio Valpova privlači jedna od najstarijih kuća u Valpovštini, čiji je krov ovih dana prekriven trskom kao i prije 120 godina, pa u nizu urbanih kuća pogled na nju vraća u davne godine kada su gotovo sve kuće u Slavoniji bile prekrivene trskom. Za sačuvan autentičan izgled kuće s malim prozorima, trijemom, zidovima obijeljenim krečom te trskom na krovu, koja je dovezena iz bara blizu rijeke Drave, iz Vardarca u susjednoj Baranji, zaslužni su vlasnik kuće Zlatko Brezovec koji živi i radi u njemačkom gradu Münchenu, te Nenad Lang i Simo koji su kuću uredili.

- Želja vlasnika kuće bila je da se sačuva izgled kakav je bio prije 120 godina, a kako je u toj roditeljskoj kući proveo najljepše dane svoga djetinjstva, nakon odlaska u mirovinu živjet će u njoj. Kuća je bila prekrivena pločama, no vlasnik je htio da ponovno na krov stavimo trsku koja je i dobar izolator ljeti od vrućine, a zimi zadržava toplinu i štedi ogrijev. U ovoj staroj slavonskoj kući nije potreban klima-ureðaj.

Zanimljivo je da sve više ljudi koji imaju vikendice, ili prave sjenice u dvorištima kuća, te vlasnici obiteljskih gospodarstava koji se bave seoskim turizmom, žele da krovovi budu prekriveni trskom čiji je vijek trajanja duži od 100 godina. Potrebno je jedino nakon 30-40 godina trsku na krovu ‘pokositi’, odnosno skrati se za 2-3 cm, čime se opet dobiva mlada trska. Na vrhu krova učvršćena je tako što smo ispleli tzv. konjsku grivu, a trsku smo poslagali tako da debljina iznosi 25 cm.

Za krov smo utrošili 300 snopova, svaki je obujma oko 50 cm, a cijena jednog snopa trenutačno se prodaje za 30 kuna. No kako se može očekivati daljnje povećanje potražnje, zasigurno će i cijena uskoro skočiti.

Tražena i u Dalmaciji

Kada pada kiša ili snijeg, voda prodire maksimalno 3-4 cm, tako da bojazni od prokišnjavanja nema - priča Lang dodajući kako je baranjska trska tražena i u Dalmaciji gdje se na plažama sve više prave suncobrani od te barske biljke koja osušena dobiva zlatnu boju. No, potrebno je znati i kada se trska kosi, a to je u kasnu jesen kada prvi mraz skine lišće s te biljke, te se pokosi i spremi na suho mjesto. Zahvalna je za uzgoj, jer je samonikla biljka čije mladice izrastu svakog proljeća i do jeseni su zrele za košnju.

Jutarnji.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish