Najave

Salaš Ipša neotkrivena oaza seoskog turizma

čEMINAC - Biti zaposlen ne znači i biti posve sretan, zaključak je obiteljskih razmišljanja Ipšinih otprije nekoliko godina kada su kupili napušteni salaš i iz Meca se preselili u čeminac. Tako je ova četveročlana obitelj privučena poduzetničkom idejom o seoskom turizmu, a na prijedlog supruge i majke Andreje vidjela svoju budućnost, a ujedno od njenog do tada sigurnog posla u suvlasničkom knjigovodstvenom servisu sve je usmjereno na ovu investiciju. Podignuti hipotekarni kredit na 30 godina i dosadašnja višegodišnja ulaganja više od milijun kuna, te sada već lijepo ureðeni salaš motiv je koji Andreju ispunjava ostvarenjem želje od djetinjstva da živi u ovakvom okruženju.
Trenutačna turistička ponuda ovog salaša iz 1920. godine koji se nalazi s desne strane izmeðu čeminca i Novog čeminca, na adresi Franjin dvor 2, dvije su dvokrevetne sobe ureðene "po baranjski", s kupaonicama. Ambiciozna 35-godišnja Andreja Ipša kaže da gotovo sve mora sama, jer suprug radi u Belju, a djeca idu u školu i svi imaju svoje obveze. Želi da ovdje sve bude kao na pravom salašu, pa sada ima osam konja, ždrjebadi, kobila, koza, a bit će i svih ostalih životinja, pa je zanimljivo da se gosti baš u tom drugom dijelu salaša sa životinjama zadržavaju po 2 - 3 sata, što je prava atrakcija posebno za djecu, jer na selima je sve manje domaćih životinja.

Na ureðenom salašu "Ipša" nude se isključivo tradicionalna baranjska jela, vino i rakija, a za doručak na švedskom stolu sve je domaće proizvodnje, od kruha, jaja i pekmeza pa do kulenova, jer imaju i vlastitu pušnicu. Planovi su organiziranje jahačkih tura po Baranji za jahače i one koji to nisu, pa čak i onih trodnevnih s kampiranjem i noćenjem. Andreja Ipša ističe da polazak i povratak jahača svakako ide sa salaša "Ipša" iz čeminca, što bi trebao postati centar ovakvog turizma u Baranji, a namjera je višednevno zadržavanje gostiju. Postoje planovi i za buduća proširenja, ali to nikako ne bi bio masovni turizam, jer danas to gosti više ne traže, pa će se u sklopu salaša najvjerojatnije sagraditi mini kamp za tridesetak osoba ili čak kupiti i preseliti 5 - 6 starih hrastovih ambara koji bi se preuredili u bungalove. Salaš "Ipša" za sada još nema telefonsku liniju, ali bi se i to uskoro trebalo riješiti, pa se gosti mogu najaviti na mobilni 091 561 9868.

Njegova lokacija bi trebala biti zanimljiva i u budućnosti, posebice za udaljenije goste, jer se nalazi samo kilometar-dva od cestovnog koridora 5C.

www.glas-slavonije.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish